BiH
0

Pijačni prodavači iz Živinica prenoćit će ispred Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pijačni prodavači sa područja živiničke općine odlučili su da ostanu do daljeg ispred Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove u Tuzli jer su im u proteklom periodu izrečene zabrane rada.

Predstavnici pijačnih prodavača obavili su razgovor sa direktorom KUIP TK Besimom Durakovićem, koji nije urodio plodom.

"Ponovio nam je ono što je i ranije rekao, a to je da će se držati zakona i da će nam izricati zabrane o radu i novčane kazne. Mi smo mu rekli kako ćemo ostati do daljeg ispred sjedišta inspekcije, a razići ćemo se kada isti princip bude primijenjen na svim drugim pijacama u Tuzlanskom kantonu", kaže Mirnes Goletić, predstavnik pijačnih prodavača iz Živinica.

Kantonalni inspektori su, kako ističe Goletić, 14. maja izdali 12 zabrana o radu. Prošle godine pijaca je bila zatvorena četiri mjeseca, a otvorena je nakon što je izdato uvjerenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uslova.

"Osoba koja nas prijavljuje ima pijacu u Živinicama i tvrdi kako je našim radom ugrožena. Međutim, ni on ne poštuje sve zakonske odredbe. Od nas traže da budemo registrovani, iako je mali broj registrovanih prodavača na području cijele F BiH. Kada zakon za sve bude jednak i kada se bude primjenjivao na svakoj pijaci u TK, mi ćemo otići kućama i prestati sa protestima", tvrdi Goletić.

Pijačni prodavači jutros su stupili u štrajk glađu, ali nakon što je Služba hitne medicinske pomoći intervenisala u nekoliko navrata odlučeno je da se štrajk glađu prekine, a da se ostane ispred sjedišta Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli.

"Mi ćemo ovdje prenoćiti. Ostat će nas oko 40, dok će oni slabijeg zdravstvenog stanja otići kući, ali će se ujutro opet vratiti", kaže Goletić