BiH
301

Picula: Žrtve su prije 20 godina ubijane oružjem, a danas prešućivanjem

FENA
Picula: Kakva je budućnost Evropske unije?
Picula: Kakva je budućnost Evropske unije?
Žrtve su prije dvadeset godina ubijane oružjem, a danas se pokušavaju ubiti šutnjom ili cinizmom visoke politike. Međutim, srebreničke žrtve se neće i ne mogu ubiti zaboravom. Zbog toga Europski parlament može biti ponosan na svoj doprinos toj borbi - Rezolucijom koju ćemo danas usvojiti! - poručio je zastupnik Tonino Picula, predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, tokom komemorativne sjednice u Strasbourgu.

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici, koja posebno dobiva na važnosti obzirom da je sinoć odbijena u Vijeću sigurnosti, očekuje se danas iza podneva u Strasbourgu.

Zastupnik Tonino Picula boravit će u Srebrenici 11. jula, gdje će biti obilježena dvadeseta godišnjica genocida nad srebreničkim Bošnjacima što su ga 1995. godine počinili pripadnici tadašnje vojske i policije bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Ne moramo čekati na tzv. povijesnu distancu da bismo mogli ocijeniti razmjere nekog osobitog događaja – a genocid u Srebrenici to svakako jest. Ono što trebamo spriječiti je da takva prošlost ima budućnost jer danas znamo kako je niz tragedija dvadesetog stoljeća počeo prije sto godina u Sarajevu, gradu nedaleko od Srebrenice. Europsko 20. stoljeće, prepuno ratova i razaranja, na jednak se način i završilo te 1995. u BiH, u Srebrenici", rekao je zastupnik Picula jutros u svom govoru.

Picula je upozorio da ono što stradavanje 8000 ljudi čini još tragičnijim jest da su u to vrijeme za razliku od početka 20. stoljeća, postojali EU, UN i sustav kolektivne sigurnosti koji su morali spriječiti da običan čovjek postane žrtvom ratnog bezumlja i ničim kontrolirane mržnje.

Zastupnik Picula je prošle sedmice u Bruxellesu predsjedao zajedničkim sastankom Izaslanstva i Radne skupine za zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove s organizacijama civilnog društva iz BiH. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", "Udruženja Žene-Žrtve rate", udruženja "Majke Srebrenice", Koalicije za REKOM, predstavnici studentskih organizacija iz Srebrenice te inicijative mladih za ljudska prava, saopćeno je iz Piculinog ureda.