BiH
1

Picula: Vjerujem da ovo nisu bili posljednji razgovori s Fueleom

FENA
Čvrsto vjerujem da zadnji razgovor povjerenika za proširenje Štefana Fuelea sa čelnicima iz BiH svakako nije i posljednji, izjavio je danas za Fenu hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula.

Picula kaže da bi bilo loše kada bh. politika ne bi brzo i odgovorno reagirala na najavljeno uskraćivanje značajnog iznosa sredstava iz fonda predpristupne pomoći EU.

"Razlog reakciji Bruxellesa nije svađa oko nekih predloženih rješenja nego potpuno pomanjkanje volje da se do rješenja uopće dođe", kazao je bivši šef hrvatske diplomacije.

Međutim, navodi Picula, ono što ovu situaciju, ipak, razlikuje od mnogih iz prošlosti jest da ovog puta vrijeme curi i na strani EU. Naime, iduća 2014. nije samo izborna godina u BiH nego i u Europi.

"Nakon pozitivnih iskustava koje je Europska komisija stekla u posredovanju između Beograda i Prištine, sličan software vjerojatno će biti primjenjen i u slučaju traženja rješenja, ne samo između Mostara i Sarajeva (što se izvana čini najvećom preprekom), nego u uklanjanju blokada i potragom za alibijem između "Sarajeva i Sarajeva", a što je jednako ozbiljna prepreka za izlazak iz trenutne pat situacije", rekao je Picula.