BiH
70

PIC poručio političarima: Uozbiljite se i počnite ispunjavati obaveze

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira duboko je zabrinut zbog nedostatak napretka BiH na planu reformi, što je prouzrokovalo daljnje zaostajanje BiH za ostatkom regiona, posebno u pogledu integracija u Evropsku uniju.

Upravni odbor PIC-a jasno je poručio političarima: Uozbiljite se i počnite ispunjavati obaveze za građane ove zemlje.

Na današnjoj konferenciji za novinare nije rečeno ništa novo. BiH nije napredovala u realizaciji programa 5+2 koji je uvjet za zatvaranje OHR-a, nije pronašla političko rješenje za implementaciju presude Sejdić-Finci, nije riješeno pitanje Mostara, niti je napravljen ključni napredak za priključivanje NATO-u.

"Političari su pokazali neuspjeh da se osigura demokratska efikasnost i riješi ekonomska kriza. I dalje je prisutna retorika koja poziva na podjele. Neuspjesi su u kontrastu s napretkom koji su ostvarili susjedne zemlje. Ambasadori UO PIC-a su se čudili da je Srbija uspjela postići dogovor i naći rješenje o pitanju Kosova, a da BiH nije mogla naći rješenje za presudu Sejdić-Finci. Ja vas pitam šta je teže: postići dogovor Srbije s Kosovom ili implementirati presudu Sjedić-Finci ili riješiti pitanje Mostara?", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom obraćanju medijima.

Inzko je istakao kako su neki ambasadori izrazili zaprepaštenost nepostojanjem odgovornosti kod bh. političara koji upravljaju ovom državom.

Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Naglasio je i to kako je amandman koji je Doris Pack, članica Evropskog parlamenta, predložila na glasanje kojim bi se BiH isključila iz članstva, a samim tim bilo bi joj stopirani i IPA fondovi zvono za uzbunu BiH i njenom vodstvu jer je mogao biti usvojen.

PIC je podržao inicijativu za rekonstrukciju vlasti u FBiH istaknuvši kako bi se time smanjili troškovi, ostvarila ušteda i postigao efikasniji rad.

Data je puna podrška radu sudova i tužilaštava u BiH, te ja istaknuto kako se 35 odluka Ustavnog suda BiH moraju ispoštovati.

"Međunarodna zajednica nije neko ko se bavi nekolicinom političara veće građanima, a ta mala nekolicina političara nije u stanju da zastupa četiri miliona građana, a problemi se gomilaju", kaže Inzko.

Na sjednici PIC-a istaknut je problem nemogućnosti izdavanja Jedinstvenog matičnog broja te je upozoreno kako bi to moglo predstavljati problem za građane BiH da posjeduju pasoše i putuju van zemlje.

"Rješenje je bilo nadomak ruke, ali su neki odlučili da ga opstruiraju", tvrdi Inzko.

Roderick Moore (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Roderick Moore (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Posebna pažnja ove godine posvećena je rješavanju pitanja statusa Grada Mostara.

"Međunarodna zajednica i ambasadori ne mogu vjerovati da to pitanje nije riješeno ni nakon 2,5 godine i da je to za žaljenje. Uvjeren sam da je pitanje Mostara moguće riješiti i da je to mnogo manje komplicirano pitanje od Kosova. To je problem koji se može riješiti s minimalnom dozom dobre volje i kreativnosti. Jednoglasno mišljenje je da su vladajuće stranke SDA i HDZ bile u potpunosti neefikasne i nisu pokazale ni najmanju volju da to riješe", rekao je Roderick Moore, prvi zamjenik visokog predstavnika.

Na kraju, Inzko je rekao kako je do sada u UO PIC-a vladalo najviše raspoloženje za korištenjem Bonskih ovlasti, ali da do te odluke nije došlo te poručio građanima BiH da imaju "olovku" koju pametno trebaju iskoristiti na sljedećim izborima.