BiH
0

PIC podržao odluku Schwarz - Schillinga o Memorijalnom centru

FENA
Christian Schwarz - Schilling
Christian Schwarz - Schilling
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, SAD-a i Evropske komisije danas su na sastanku potcrtali svoju podršku odluci visokog predstavnika o donošenju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Kako je saopćeno, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je pravna osoba koju su osnovale institucije BiH i koja je registrirana kao takva u skladu s odgovarajućim zakonima BiH.

Memorijalni centar je jedan od ključnih elemenata potrebnih da bi se ova zemlja mogla suočiti s užasnim stradanjima koja su rezultirala iz genocida koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine i prihvatiti ih.

Spomenuti ambasadori Upravnog odbora podsjećaju da su u izvjesnim političkim reakcijama na ovu odluku pogrešno interpretirani i njen sadržaj i namjera.

-Odlukom se definiraju odgovornosti države u pogledu Fondacije, čime se osigurava budućnost njenog daljeg djelovanja. Ova odluka se ne odnosi niti implicira ni direktno ni indirektno bilo kakav oblik izmjene statusa općine Srebrenica, niti Republike Srpske, odnosno ustavnog poretka BiH, ističu ambasadori PIC-a.

Dodaju kako odluka ne utječe ni na odgovornost policije RS-a za održavanje javnog reda i mira u tom entitetu. Nadležne institucije, uključujući i agenciju SIPA i policiju RS-a bit će zadužene za sveukupnu sigurnost prilikom komemoracije 11. jula u skladu s njihovim odgovarajućim zakonskim obavezama.

Od imperativnog je značaja da ove agencije koordiniraju svoje napore kao što su to činile i u prošlosti.

Ovi ambasadori Upravnog odbora su podsjetili i na Deklaraciju koju je usvojio PIC prošle sedmice, u kojoj se izričito navodi da se status Srebrenice i status bilo koje druge jedinice uprave u BiH može mijenjati jedino u skladu s odgovarajućim ustavima i zakonima.

Oni su ponovili da PIC neće prihvatiti bilo kakve promjene ni pozive na promjene kojima se krše ovi zakoni.

Ovi ambasadori Upravnog odbora podsjećaju sve organe vlasti u BiH na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju i provode odluku visokog predstavnika i očekuju da je i ispune, saopćeno je.