S izuzetkom Rusije
0

PIC osudio odluku NSRS o referendumu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), bez Rusije, najoštrije su osudili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i istakli da odlučno podržavaju pravosudne institucije na nivou BiH. "Oštro osuđujemo svaki pokušaj podrivanja ovih institucija ili dovođenja u pitanje njihove legitimnosti. Nećemo dozvoliti da se takvi pokušaji ostvare", navedeno je u izjavi ambasadora PIK-a kojoj se nije priključila Rusija. Ambasadori UO PIK-a tvrde da će ovi pokušaji podriti vladavinu zakona, zbog čega su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Oni su dodali da autoritet visokog predstavnika, uključujući korištenje izvršnih ovlaštenja, ima čvrst pravni osnov u Dejtonskom sporazumu i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN. Efikasne i nezavisne državne pravosudne institucije osnovni su uslov za evropske i evroatlantske integracije, a zvaničnici koji podrivaju pravosudne institucije na državnom nivou nanose štetu potencijalu BiH za pristupanje EU, upozorili su ambasadori.

"Naglašavamo da je efikasan, nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem od temeljnog značaja za vladavinu zakona, što je suštinski element funkcionalnog demokratskog društva", dodaje se u izjavi.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je blagovremenu izjavu koju je dala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton o ovom pitanju, uključujući i njen poziv političkim liderima da ne podrivaju napredak koji je ostvaren do sada, te da svoje bojazni riješe putem odgovarajućih institucionalnih kanala.

"Ustavni sud BiH, koji je i sam dejtonska institucija, je eksplicitno i nedvosmisleno podržao ustavnost državnog suda", navedeno je u izjavi ambasadora. 

Ambasadori PIC-a konstatovali su da je parlament BiH usvojio zakone o Sudu BiH 2002. godine i o Tužilaštvu BiH 2003. godine, te da nijedan poslanik iz oba entiteta nije glasao protiv ovih zakona. Oni su podsjetili da, u skladu sa Dejtonom, entiteti imaju obavezu da potpuno poštuju Ustav BiH i odluke institucija BiH. 

Ambasadori su pozvali sve strane da podrže institucije BiH i vladavinu prava u interesu građana, navodeći da bi sve strane trebalo da rade na jačanju pravosudnih institucija, a ne podrivanju njihove efikasnosti i jurisdikcije. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.