Zakon o državnoj imovini u RS
0

PIC održao sjednicu, izjave nema

Sarajevo-x.com
Sjednica PIC-a (Foto: Arhiv)
Sjednica PIC-a (Foto: Arhiv)
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) održao je danas najavljenu sjednicu, ali informacija o čemu su razgovarali i čime je ona rezultirala nema. Iako najavljena, nova izjava Upravnog odbora o Zakonu o državnoj imovini koji je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske nije objavljena.

Sve je ostalo iza zatvorenih vrata, pa i uprkos najavi visokog predstavnika Valentina Inzka da će nakon sjednice uslijediti nova izjava Upravnog odbora PIC-a o Zakonu o državnoj imovini usvojenom u NSRS-u.

U ranijem saopćenju, osim da je usvajanje Zakona o državnoj imovini na području RS-a u NSRS-u jednostran čin, nije izrečena ni osuda takvog poteza. Doda li se tome da su tu prvu izjavu podržale sve članice Upravnog odbora PIC-a osim Rusije, ne ostaje drugo nego zaključiti da se ni danas nije dogodila nikakva promjena.

Sjednica s koje baš nikakva informacija nije objavljena javnosti pokazuje kako će teško i OHR i Upravni odbor PIC-a poduzeti išta protiv ovakvog poteza vlasti RS-a. Tek svjesnost da to dodatno udaljava državu od ispunjavanja programa pet ciljeva i dva uvjeta nužnih za zatvaranje OHR-a i daljnji napredak ka evroatlanskim integracijama.