BiH
0

PIC: Nema smanjenja bonskih ovlasti, one će se koristiti ukoliko bude potrebno

FENA
Nema smanjenja bonskih ovlasti. One i dalje ostaju i koristit će se ukoliko bude potrebno, poruka je Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling potvrdio je novinarima po završetku zasjedanja PIC-a da će OHR i dalje vršiti mandat u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

On navodi da su politički lideri u BiH postigli puno manje od onoga što se od njih očekivalo, te da se pokazala neodgovarajućom brzima kojom oni preuzimaju odgovornost za budućnost BiH.

-To je možda bilo neophodno međunarodnoj zajednici da vidi stvarnost prije nego napravi grešku. Imamo obavezu prema sigurnosti i građanima ove zemlje, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Politički direktori PIC-a su izrazili ozbiljnu zabrinutost trenutnom političkom situacijom u zemlji. Istaknuli su kako odgovonost leži na ovim političkim liderima koji su blokirali napredak i ugrozili političku situaciju svojom agresivom retorikom.

Poručili su da međunarodna zajednica neće tolerirati bilo kakve pokušaje ugrožavanja Daytonskog sporazuma i neće imati pasivan stav prema provokativnim izjavama i radnjama.