Majke napale generala
0

FOTO / Philippe Morillon istjeran iz Memorijalnog centra Potočari

Piše: Tatjana Sekulić
Philippe Morillon
Philippe Morillon
Francuski general Philippe Morillon danas je doslovno istjeran iz Memorijalnog centra Potočari. Majke Srebrenice nisu dozvolile Morillonu da oda počast žrtvama genocida, a nisu mu dale ni da opravda svoj prvi dolazak u Srebrenicu nakon rata i ponudi izvinjenje zbog svega što se desilo.
Philippe Morillon (Foto: M. Sekulić)
Philippe Morillon (Foto: M. Sekulić)
Hatidža Mehmedović iz Udruženja "Majke Srebrenice", izjavila je kako je Morillon nepoželjan u Potočarima i kako ne može doći na njihovo hodočašće onaj koji je odgovoran za genocid.

I majke iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" nisu dozvolile Morillonu da im se obrati, te su mu također kazale da je nepoželjan i da ide iz Srebrenice.

Kako saznajemo bivši francuski komandant UNPROFOR-a u Srebrenicu je došao privatnim automobilom u društvu jednog novinara i prevodioca.

Želio je obići Memorijalni centar, odati počast stradalima, sastati se s majkama, i izviniti se za sve ono što se dešavalo 1995. godine.

Međutim, osim što su Morillona istjerale iz Memorijalnog centra, majke generalnu nisu dozvolile ni da govori. Dok su novinari postavljali pitanja one su neprestano dobacivale.

Ipak, general je uspio reći da osjeća veliku odgovornost za sve što se desilo tog kobnog jula 1995. godine, iako je 1993. godine smijenjen s mjesta komandanta UNPROFOR-a i vraćen u Francusku.

"Da sam znao šta će se desiti, te 1993. godine bih ostao u Srebrenici", kazao je Morillon novinarima.

Philippe Morillon sa Fatimom Husejnović (Foto: M. Sekulić)
Philippe Morillon sa Fatimom Husejnović (Foto: M. Sekulić)
On je dodao i to da osjeća veliku odgovornost, ali krivicu podjednako snose i UN i tadašnje bosanske vlasti, te napomenuo kako se genocid u Srebrenici mogao spriječiti.

Napominjemo, Philippe Morillon je 1993. godine posjetio Srebrenicu, te je u tom gradiću proveo dvije sedmice kada ga je Fatima Husejnović zajedno sa ostalim ženama "zarobila" u pošti u Srebrenici.

Te 1993. godine nakon niza razgovora i pregovora Morillon je Fatimi kazao: "Rat je za Srebrenicu završen".

Danas se Fatima Husejnović trebala susresti s Morillonom i željela mu je postaviti niz pitanja, niti jedno optuživačko...

Kako je već ranije istakla za Sarajevo-x.com, ona smatra da je Morillon u to vrijeme učinio sve što je mogao, a bosanske vlasti i UN su imale 27 mjeseci da spriječe ono što je uslijedilo.

"Nisam mogla razgovarati s njim. Žene su stalno galamile i dobacivale. U jednom trenutku je bio toliko slab da mi se učinilo da će pasti. Pridržao se za mene... Mislim da se uplašio... Htjela sam mu postaviti nekoliko pitanja iz toga bi i žene koje ga optužuju mogle saznati više, ali mi nisu dozvolile, neprestano su galamile i dobacivale, kazala je Fatima Husejnović za Sarajevo-x.com.

Morillon nije održao najavljeni sastanak, te se, nakon što su ga majke istjerale iz Memorijalnog centra, udaljio iz Potočara.