BiH
0

Philip Gordon danas s bh. političarima

FENA
Philip Gordon
Philip Gordon
Pomoćnik američke državne tajnice za evropska i euroazijska pitanja Philip Gordon u utorak se treba susresti s bh. dužnosnicima i predstavnicima političkih stranaka iz zemlje te održati predavanje na konferenciji o zapadnom Balkanu koja se održava u Sarajevu.

Gordon se u ponedjeljak u Sarajevu sastao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i posebnim predstavnikom Evropske unije Valentinom Inzkom.

U razgovoru s pomoćnikom američke državne tajnice Inzko je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka dogovora o uspostavi Vijeća ministara BiH ocjenjujući da naša zemlja zbog toga zaostaje na putu prema euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz OHR-a.

"BiH je već izgubila previše vremena, a ipak se odlaganja nastavljaju. Politički lideri se slažu oko toga što treba učiniti da zemlja krene naprijed, ali se prepiru oko ministarskih mjesta, dok se obični ljudi bore da prežive, a BiH sve više i više zaostaje za drugim zemljama u regiji", rekao je Inzko u razgovoru s Gordonom.

Austrijski diplomat je ocijenio i da SAD ima ključnu ulogu u provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, dodajući da će se Ured posebnog evropskog predstavnika (EUSR) više baviti integracijama BiH u Evropsku uniju.

"Kada se ojača prisustvo EU-a u zemlji, OHR i EU će usporedo raditi u okviru svojih odgovarajućih mandata. EU će pratiti BiH na njenom putu ka evropskoj integraciji, a ja ću ostati usredotočen na provedbu Daytona i zatvaranja OHR-a", rekao je Inzko.

Prema saopćenju OHR-a Inzko je izrazio očekivanje da će kao visoki međunarodni predstavnik imati snažnu podršku SAD-a.