BiH
0

PFBiH: Obrazovni sistem i diplome u FBiH "pod inspekcijski nadzor"

FENA
Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zatražio je od Vlade Federacije BiH sveobuhvatnu informaciju o stanju u visokom obrazovanju, uz preporuku Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH da do kraja godine izradi standarde i normative za oblast visokog obrazovanja koji bi važili na području cijele FBiH, odnosno u svih deset kantona.

U kantonima je potrebno povećati nivo inspekcijskog federalnog i kantonalnog nadzora i, u skladu s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH, inicirati formiranje neophodnih državnih tijela, prije svega agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i centra za informiranje i priznanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP), zaključak je sa sjednice Odbora za obrazovanje, nauku i sport Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kojim je predsjedavao dr. Rusmir Mesihović.

Ove zaključke je Odbor donio jučer na sjednici održanoj uz prisustvo predstavnika Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Razmatrane su Informacija o inspekcijskom nadzoru privatnih visokoškolskih ustanova u FBiH s prijedlogom zaključaka i Informacija o stanju u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u 2007., početku školske 2007./08. i prioritetnim aktivnostima u 2008. sa zaključcima Vlade FBiH, saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

Bilo je riječi i o informaciji o reviziji diploma koje su izdate na privatnim visokoškolskim ustanovama, a od kojih neke nisu radile u skladu s važećim zakon.

Prihvaćena je Informacija o stanju u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u FBiH u 2007. godini i početku školske 2007./08. i prioritetnim aktivnostima u 2008. godini sa Zaključcima Vlade FBiH, ali je konstatirano da je stanje i u ovim segmentima obrazovanja loše.

Prihvaćena je i Informacija o inspekcijskom nadzoru privatnih visokoškolskih ustanova, uz konstataciju da je stanje općenito u visokom obrazovanju veoma loše.

Zaključeno je da kantoni u FBiH, što se tiče obrazovanja, djeluju po ustavnim ovlaštenjima, ali neke segmente obrazovanja treba prebaciti na državni, odnosno federalni nivo.

Članovi Odbora smatraju da je potrebno harmonizirati zakonodavstvo na kantonalnom nivou s državnim nivoom te primjenjivati zakonske i podzakonske akte u kantonima u skladu sa zakonom na državnom nivou (Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH).

Konstatirano je da proces reforme obrazovanja teče sporo i neujednačeno i da u suradnji s kantonalnim ministarstvima za reformu treba osigurati veća finansijska sredstva. To bi se, rečeno je, moglo učiniti i iz rebalansa federalnog budžeta za 2008. godinu. Također, federalna ministarstva obrazovanja i nauke, kao i finansija, trebalo bi da reinvestiraju u sektor obrazovanja da bi došlo do ujednačavanja obrazovnih standarda, preporučeno je s ove sjednice.