BiH
0

Pezzuto: Ljudske vrijednosti i politička aktivnost za papu Franju su sredstva napretka u BiH

Fena
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH je na nedjeljnoj sesiji Kruga 99 o temi ''Mir i napredak u naučavanju pape Franje u Sarajevu, 6. lipnja 2015.'' izrazio nastojanje za širenjem naučavanja Pape kao doprinosa izgradnji zajedničkog dobra.

Kao hodočasnik mira Sveti Otac je tokom posjete BiH, naglašava, dao doprinos procesu učvršćivanja mira u BiH, a kao vjerski poglavar nije davao tehničke upute za rješenje aktuelnih pitanja i društvenih tema u državi.

"Upravo on, u svojoj ulozi Pastira, smješta mir kao temelj svakog napretka. Odatle zauzetost svakog građanina BiH da bude konkretan 'djelatnik mira' a ne samo 'teoretik' mira", smatra nadbiskup Pezzuto.

Po njegovim riječima, ljudske vrijednosti i političku aktivnost naznačio je Papa kao sredstva napretka zemlje.

"Dijalog među bogatstvima vjerske, etničke i kulturne različitosti, zacjeljivanje teških rana iz prošlosti i pogled pun nade prema budućnosti su ljudske vrijednosti koje se trebaju živjeti u BiH", istakao je nadbiskup Pezzuto.

Kaže da drugo sredstvo napretka - političku aktivnost Papa s pravom shvaća kao "služenje zajednici", u pogledu promicanja temeljnih ljudskih prava, među kojima s pravom ističe slobodu vjeroispovijesti.

Tokom današnje sesije apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto naglasio je kako je uvidio težnju članova asocijacije za poznavanjem i produbljivanjem naučavanja Pape Franje o „miru i napretku" u izgovorenim govorima u Sarajevu, za vrijeme Apostolskog pohoda 6. lipnja.