BiH
2

Petrovski: Država BiH ima obavezu prema svakom stanovniku

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje građana ''Zgrade'' danas je u Sarajevu organiziralo forum o ljudskim pravima o temi "JMBG i Konvencija o pravima djeteta".

Forumu je prisustvovao sindikat i vijeće roditelja osnovnog obrazovanja na nivou Kantona Sarajevo.

Izvršni direktor Udruženja Zoran Petrovski je pojasnio da je danas građanima skrenuo pažnju na to da je Konvenciju o pravima djeteta ratificirala država BiH, a što znači da država ima međunarodnu pravnu obavezu da poštuje to što je ratificirano.

Ova konvencija je ratificirana 1993. godine.

Precizirao je da se fokusirao na član sedam u kojem stoji da svako dijete po rođenju treba da bude registrovano.

"Stanovnici BiH treba da shvate da država ima obaveze prema svakom pojedincu u državi jer je ona jedina koja ima jurisdikciju nad svim stanovnicima koji se nalaze na njenoj teritoriji", istakao je Petrovski.

Tokom protesta za JMBG članovi Udruženja imali su kontakt s pregovaračima koji su bili u zgradi državnih institucija, a koji su im kazali da političari iz parlamenta zaobilaze to rješenje te da se pozivaju na zakone BiH, Federacije ili na zakone RS-a te na podzakonske akte, a što, navodi Petrovski, nema nikakve veze s realnošću.

To objašnjava članom 2. Ustava BiH gdje se navodi da tamo gdje nije moguće primijeniti zakone BiH automatski se primjenjuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

"Stanovnici BiH nisu upoznati o tim detaljima, njih ne treba da interesuju zakoni i podzakoni koje je donijela BiH ili FBiH, njih treba da interesuje Evropska konvencija, koja je jednostavna i svijetla tačka", kazao je Petrovski.