BiH
0

Petrovo: Za omladinske projekte 3.000 maraka

SRNA
Omladinski parlament iz Petrova objavio je danas javni poziv za izradu projekata za koje će iz budžeta parlamenta mladih biti izdvojeno 3.000 KM.

Parlament će finansirati jedan projekat vrijednosti do 2.000 KM i tri mala projekta do 300 KM.

Predsjednik Omladinskog parlamenta Petrovo Marina Jokić pozvala je sve mlade da aktivno učestvuju u izradi projekata koji treba da, kako je naglasila, "koriste mladima i cijeloj lokalnoj zajednici".  

Omladinski parlament jednoglasno je usvojio i prijedlog Akcionog plana za ovu godinu.

Omladinski parlament, koji čini 17 učenika osnovnih i srednjih škola iz ove opštine, osnovan je 11. novembra 2010. godine. Ugovor o osnivanju Omladinskog parlamenta potpisali su 26. oktobra te godine u Petrovu načelnik ove opštine Zoran Blagojević i predsjednik Fondacije za edukaciju, ekologiju i demokratiju iz Banjaluke Milan Bera.

Opšti ciljevi projekta Omladinski parlament koji se realizuje u 63 opštine Republike Srpske jesu demistifikacija politike, političke moći i uticaja na funkcionisanje države i društva, podizanje svijesti djece i omladine o funkcionisanju društva, opštine, države i svijeta u civilizacijskim okvirima demokratskog društvenog uređenja parlamentarne demokratije. 

Predstavnik norveškog grada Sandnes uručio je u aprilu 2011. godine diplomu opštini Petrovo za izuzetno razumijevanje i doprinos u provođenju projekta Omladinskog parlamenta u ovoj ozrenskoj opštini.
Projekat su podržali Ambasada Norveške, Narodna skupština i Vlada Republike Srpske, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport i Ministarstvo prosvjete i kulture.