BiH
3

Petrovo: Pronađene nedozvoljene količine žive u vodi za piće

SRNA
U vodi iz izvorišta "Jama" sa koga se snabdijeva naselje Kolona i još neki dijelovi opštine Petrovo pronađene su nedozvoljene količine žive, pa je stanovništvo upozoreno da vodu do daljeg ne koristi za piće.

Nakon rezultata analize uzorka vode uzetog u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Petrovu, koje je objavila Agencija za sigurnost hrane BiH, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković saopštio je da je u dijelu vodovoda kojim se stanovnici ove opštine snabdijevaju vodom za piće utvrđeno prisustvo žive koje je 20 puta veće od maksimalno dozvoljene.

Petković je upozorio da voda do daljnjeg nije za piće i obavijestio nadležne institucije o ovom problemu da bi se što hitnije provele mjere radi zaštite zdravlja stanovništva.

U saopštenju Agencije za sigurnost hrane BiH, koje je juče dostavljeno opštini Petrovo, navodi se da je laboratorijskom analizom uzorka vode uzetog u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" utvrđena neusklađenost sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće zbog prisustva žive u vrijednosti od 20 mikrograma po litru, što prelazi maksimalno dozvoljenu količinu od jednog mikrograma po litru.

Agencija je upozorila da upotreba vode sa povećanim prisustvom žive predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Voda" iz Petrova Bojan Marjanović potvrdio je Srni da je živa pronađena u vodi iz izvorišta "Jama" iz kojeg se snabdijeva naselje Kolona i još neki dijelovi opštine.

Obavještenje o zagađenu vode objavljeno je na lokalnom radiju i opštinskoj oglasnoj tabli, a dopis o tome upućen je i lokalnom komunalnom preduzeću, Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" i Srednjoškolskom centru "Petrovo".

Stručnjaci upozoravaju da trovanja živom može biti akutno i hronično.

Akutna trovanja rijetko nastaju preko vode za piće, osim u akcidentnim situacijama, a hronična se manifestuju opštim premorom, mentalnim poremećajima i gingivitisom.

Glavni ciljni organ neorganske žive su bubrezi sa neurološkim smetnjama.

Jedinjenja metil-žive su veoma toksična za centralni nervni sistem, a ona su glavni izvor kontaminacije životne sredine.