BiH
11

Petrović: Nismo dovoljno bogati da bacamo otpad

FENA
Zlatko Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović u intervjuu za Poslovne novine, govoreći o zbrinjavanju otpada, izričit je u tvrdnjama da se otpad treba početi intenzivnije posmatrati kao značajan resurs, koji ostvaruje dobit i upošljava nove radnike.

Petrović ističe da ne možemo biti zadovoljni dostignutim stepenom reciklaže i na tom planu predstoji ozbiljan posao, koji uključuje donošenje nove regulative, obezbjeđenje finansijskih sredstava za nabavku i izgradnju komunalne infrastrukture, te obrazovanje za stvaranje novih navika građana za selektiranje otpada. Tvrdi da je sadašnji način upravljanja otpadom skup.

"Mislim pri tome da iz budžeta izdvajamo velika sredstva za izgradnju sanitarne deponije, a da cijena koju naplaćuje Rad ne može približno pokriti troškove", pojasnio je Petrović.

Ipak, mi prednjačimo u odnosu na druge kantone u kojima se još odlaže otpad na klasičnim smetljištima, budući da nema novca da se grade savremene deponije, a građani i drugi korisnici ne mogu podnijeti troškove odlaganja. Zato nam svima, kako dodaje Petrović, treba radikalan preokret u smislu da smanjujemo otpad, a ako ga već stvaramo, da ga što više koristimo, a manje odlažemo.

"U prošloj godini smo iz sredstava koja pripadaju Kantonu, dobijenih od Federalnog fonda za okoliš, odobrili 170.000 KM za nabavku dodatne opreme Kliničkom centru za zbrinjavanje dijaliznog otpada i slično. Kad kažem da smo relativno zadovoljni, onda mislim da ovaj sistem zajedno sa nadležnim ministarstvima zdravstva moramo dovršiti i unaprijediti", istakao je Petrović.

Najveći problem u Kantonu, kako ističe, jeste sa životinjskim otpadom i tu se očekuje veći angažman viših nivoa vlasti, budući da je neracionalno i ekonomski teško održivo infrastrukturu raditi pojedinačno za Kanton.

Ista situacija je i sa tehnološkim otpadom, odnosno otpadom koji nastaje u industriji za koji nema pogona i postrojenja u BiH, barem kada je riječ o opasnom otpadu. Ovaj se problem rješava tako što se proizvođačima nalaže izvoz opasnog otpada kroz okolinske dozvole, koji je skup.

"Na putu smo da riješimo problem zbrinjavanja građevinskog otpada i drugih vrsta inertnog otpada, koji se neadekvatno odlaže, nema reciklaže, a i generiše nastanak divljih deponija. Zato ćemo ove godine, uz pomoć granta Evropske unije od 1,5 miliona eura dobijenih kroz pretpristupni program IPA 2011. godina, napraviti na prostoru Smiljevića posebno odlagalište sa reciklažom građevinskog otpada. Možemo reći da imamo dobar uvid u produkciju, ali nemamo razvijene sisteme do kraja za zbrinjavanje svih poznatih vrsta otpada", izjavio je ministar Petrović za Poslovne novine.