BiH
38

Petrov i Kovač u Stocu o prekinutim lokalnim izborima

SRNA
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač sastat će se danas sa načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem.

Sastanak je najavljen za 14 sati u zgradi Općine Stolac, a izjave za medije u 15 sati, najavljeno je iz Vlade Hrvatske.

Iz Općinskog odbora HDZ-a Stolac najavljeno je da će tokom posjete izaslanstvo Vlade Hrvatske razgovarati sa Boškovićem i članovima Općinskog odbora HDZ-a BiH o nasilno prekinutim lokalnim izborima 2. oktobra u Stocu.

Stolac je jučer posjetio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je rekao da je uvjeren da će nadležne institucije reagovati, štiteći ustavnost i vladavinu zakona.

Čović, koji je predsjednik HDZ-a, sastao se sa načelnikom općine Stolac koji ga je upoznao o događajima tokom održavanja lokalnih izbora i ukazao na grube povrede demokratskih procedura i zakona BiH, dramatično ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcionisanja u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je sinoć da Stolac nikada nije bio niti će biti hrvatski prostor i osudila izjavu Čovića da je Stolac "hrvatski prostor".

Iz SDA poručuju da je CIK dužan u roku od 14 dana organizovati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu.