BiH
15

Petrić: Protiv članova CIK-a je podnesena lažna krivična prijava, neko se krije iza srebreničkih udruženja

Klix.ba
Branko Petrić, član CIK-a BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Branko Petrić, član CIK-a BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić komentarišući krivičnu prijavu četiri srebrenička udruženja protiv članova CIK-a kazao je da se nema šta procesuirati i da je podnesena lažna krivična prijava.

"Krivična prijava protiv članova CIK-a je podnesena zbog medijske eksploatacije kao pritisak da bi se utjecalo na neke naše odluke. Tu se nema šta krivično procesuirati. Mi smo navikli na takve pritiske i prijave", kazao je Petrić.

Dodao je da je lažno prijavljivanje kao što je, po njegovom mišljenju i ovaj slučaj, je krivično djelo.

"Stvarni podnosilac ove krivične prijave se vješto sakrio iza nekih udruženja koje je veoma teško procesuirati za lažno podnošenje krivičnih prijava", ističe Petrić.

Podsjećamo, Esad Hrvačić za Klix.ba je jučer potvrdio da su četiri srebrenička udruženja podnijela krivičnu prijavu protiv svih članova CIK-a zbog osnovane sumnje da su počinili tri nezakonitosti u toku izbornog procesa u Srebrenici.

Članovima CIK-a se između ostalog zamjera neažuriranje centralnih biračkih spiskova, kao i sporni Pravilnik o dostavljanju glasačkih listića poštom. Treća zamjerka CIK-u odnosi se na postupke srpskog kandidata koji je pobijedio na lokalnim izborima u Srebrenici Mladena Grujičića, za kojeg se ističe da se imao neprimjerene izjave uoči izbora, da je negirao genocid u Srebrenici te da je nakon održanih izbora osveštavao zgradu Općine Srebrenica, što je, ističe se u krivičnoj prijavi, podrivanje vjerske mržnje.

Članovi CIK-a BiH u narednom periodu treba da odluče o ishodu izbora u Stocu, a osim toga pod velikim su pritiskom i zbog izbornog procesa u Srebrenici, što je sve kulminiralo podnošenjem krivične prijave protiv svih članova.