BiH
0

"Petorka" danas sa Füleom u Budimpešti traži rješenje za odluku Sejdić-Finci

SRNA
Lideri pet političkih partija iz Federacije BiH (FBiH) nastavit će danas u Budimpešti razgovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci, na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom.

Sastanak će početi u 14:00 sati.

Lideri pet političkih partija na sinoćnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom u Sarajevu nisu usaglasili konačan model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima, nakon sinoćnjeg sastanka, da je model "otprilike dogovoren", ali da je ostao neriješen važan detalj na kojem je "cijeli dan potrošen".

"O tome nismo uspjeli približiti stavove. Dogovorili smo se da ne otkrivamo nikakve detalje u javnosti, kako bismo sačuvali pregovarački proces. Riječ je o vrlo teškom detalju na kojem smo zapeli i vidjet ćemo da li ćemo doći do dogovora sutra u Budimpešti", dodao je Izetbegović.

On je istakao da je u dosadašnjem ukupnom procesu pregovora o ovom pitanju učinjen ogroman iskorak.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da su SBB, SDP i SDA imali jedinstven stav u vezi sa pitanjem "Sejdić-Finci".

"Učinili smo mali iskorak. Vidjećemo šta će donijeti sastanak u Budimpešti", naveo je Radončić i dodao da o detaljima ne može govoriti.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da su tokom sastanaka sa Sorensenom elaborirani različiti modeli, ali da će se nešto više znati nakon sastanka sa Füleom.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je novinarima da više ne može biti ucjenjivanja o modelu kojim će biti onemogućeno da jedan narod bira drugom narodu predstavnike u Predsjedništvu BiH.

"Ključ svega je to da nismo razumjeli dovoljno dobro kakva je BiH. U Briselu smo potpisali princip da jedan narod ne bira drugom narodu predstavnike u Predsjedništvu BiH i da se to mora provesti i samo pod tim uslovima idemo u EU", istakao je Čović.

Čović smatra da je smetnja dogovoru volja jednog dijela političkih partija i njihova neiskrenost, koji razgovore o pitanju "Sejdić-Finci" vide kao šansu za iduće izbore.

Prema njegovim riječima, poruke da su neki modeli ostavljeni na stranu, kao i da je spriječeno crtanje novih karata, ne idu u prilog dogovoru.

"Ključna tačka jeste da smo stalno međusobno potvrđivali da jedan narod ne bira drugom narodu predstavnike u Predsjedništvu BiH. Potreban nam je vrlo jasan matematički model i tu smo negdje blizu dogovora", dodao je Čović.

Lider HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je dogovor blizu i da svi učesnici u pregovorima trebaju dati doprinos tako što će odustati od jednog dijela svojih zahtjeva. "Uvjeren sam u pozitivne vijesti", dodao je Raguž.