BiH
0

Petnaest mjeseci zatvora Bošku Laziću zbog lažnih optužbi

Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Boška Lazića na petnaest mjeseci zatvora zbog davanja lažnog iskaza, prenosi BIRN - Justice Report.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Nedžad Popovac kazao je da je Tužilaštvo BiH uspjelo dokazati da je Lazić u izjavama 2006. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH lažno optužio Zorana Živanovića za učešće u zločinima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sudija Popovac je pojasnio da je Lazić u tim izjavama kazao da je čuo da je Živanović u julu 1995. nezakonito pritvarao Bošnjake u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu, te da je 12. i 13. jula izdvajao muškarce u Potočarima, da bi na suđenju u oktobru 2007. godine promjenio iskaz i rekao da nije vidio Živanovića u školi ni u Potočarima.

"Prve izjave Lazića su imale osobito teške posljedice za Živanovića koji je do izricanja oslobađajuće presude pred Sudom BiH, proveo skoro dvije godine u pritvoru", pojasnio je sudija Popovac.

Nakon suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice, Zoran Živanović je, zajedno sa Zdravkom Božićem i Željkom Zarićem, u februaru 2010. pravosnažno oslobođen krivice. Istom presudom Mladen Blagojević je osuđen na sedam godina zatvora.

Lazić je ovom presudom osuđen na petnaest mjeseci zatvora, a sudija Popovac je kazao da je Apelaciono vijeće cijenilo kao olakšavajuće okolnosti mladu životnu dob optuženog i činjenicu da je porodičan čovjek.

"Apelaciono vijeće smatra da će ova presuda uticati kako na optuženog, tako i na druge svjedoke u krivičnim postupcima", rekao je Popovac.

Presudom je Lazić oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, zbog lošeg imovnog stanje, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH.

Izricanju presude nije prisustvovao opuženi Lazić, kao ni njegov branilac Stanko Petrović.

U junu prošle godine prvostepenom presudom Lazić je oslobođen krivice za davanje lažnog iskaza zbog nedostatka dokaza, ali je ovu presudu Apelaciono vijeće ukinulo i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.