Livno
0

Peticiju za zaštitu konja potpisalo 5.000 građana

FENA
Peticiju za trajnu brigu i zaštitu konja, koji preživljavaju pod vedrim nebom, a svojevrsna su turistička atrakciju livanjskog kraja, za 20-tak dana potpisalo je oko 5 000 građana iz BiH, Hrvatske, Slovenije i drugih evropskih zemalja.

Akcija je uslijedila nakon što je Turistička zajednica Zapadnobosanskog kantona krajem prošle godine pokrenula projekt za zaštitu divljih konja na visoravni Kruzi iznad Livna, a jedan portal objavio fotografije na kojima se vidi kobila ustrijeljena u trenutku dok je dojila ždrijebe.

Osuda krivolovaca koji ubijaju konje i podrška zaštiti ovih plemenitih životinja stigla je i iz prekooceanskih zemalja.

Direktorica Turističke zajednice Zapadnobosanskog kantona Slava Jukić potvrdila je da je projekt za zaštitu livanjskih divljih konja podržalo i Ministarstvo turizma i životne sredine Federacije BiH, koje je izdvojilo 15.000 maraka za izgradnju osmatračnica i nadstrešnica.

Projektom je planirano i zapošljavanje dvojice čuvara te veterinarska zaštita konja. Kada budu stavljeni pod zaštitu čuvara, konji će se moći vidjeti samo s osmatračnica koje će biti postavljene na Borovoj glavi.

Direktorica Jukić istaknula je da će Turistička zajednica u suradnji s resornim federalnim ministarstvom proglasiti visoravan Kruzi zaštićenim područjem.