BiH
0

Peti izbor za Eco Queen ove godine se održava u Visokom

FENA
Peti izbor za ECO QUEEN ove godine se održava u Visokom, gradu koji je privukao veliku medijsku pozornost otkrićem prvih evropskih piramida u njegovoj okolini, navode iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida sunca".

Već četvrti dan traje snimanje kadrova za film koji će se naći u konkurenciji na međunarodnom festivalu turizma i ekologije, koji će biti održan 13. oktobra ove godine u Splitu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Cilj ovog projekta je prvenstveno predstaviti običaje, tradiciju i kulturu Visokog, te utjecati na ekološku svijest građana.

"Već su snimljeni kadrovi na bukovima rijeke Fojnice, na piramidi Mjeseca, u čaršiji u Visokom, a danas i na platou Bosanske piramide Sunca. Planirana je posjeta Milama, gdje će biti održana ceremonija krunisanja kraljice. U izboru sudjeluje deset djevojaka, a zanimljivo je da je samo jedna kraljica. Sve ostale ponijet će titulu pratilje. Završna večer je večeras u motelu "Piramida Sunca", gdje će biti održana modna revija kreatorke Amile Efendira, a sve to je u okviru otvaranja manifestacije "Visočko ljeto 2006"", navodi se.

Autor projekta je Janez Tadić, za koreografiju je zadužena Gordana Magaš, programski producent je Mario Pejić i organizator Adnan Džindo. Geolog Ibrica Repišti, zajedno s Goranom Čakićem, obilazili su ekskavacije na piramidi Mjeseca, gdje su pregledali dosadašnje aktivnosti na svim sondama i dogovorili budući tok radova.

Kako navode iz Fondacije, na sondi br. 1, na ovoj piramidi, u sektorima G, H i I proširena je sonda za 1 m prema brdu. Na sondi br.12 nastavljeni su fini radovi na prednjem zidu gdje se prati kontinuitet zida, dok je aktivna bila i sonda br. 8 gdje se radilo na spajanju sektora.

"O aktivnostima na piramidi Sunca obavjestio nas je historičar Moamer Šehović. Aktivne su bile sonde br.14, 16 i 17, te sonde br. 4 i 5 na kojima se radilo na uređivanju sondi. Urađene su nove zaštitne ograde, počišćen je korov i grane i sonda je dovedena u pravilan geometrijski oblik", ističe se.

Na sondi br.14, brid zapadne i sjeverne strane, vršeni su fini radovi u kvadrantu A i skidan je površinski sloj humusa i rastresitog materijala.

Sonda br.17, brid sjeverne i istočne strane, je proširena prema vrhu piramide prateći osu brida. Na zapadnoj strani piramide Sunca, otvorena je nova sonda br.18.

"Kako je rekla geolog Nađija Nukić, cilj otvaranja ove sonde je da se dobije spoj pješčara s brečom. Dimenzije sonde su 2,5 m širena, a dužine će se odrediti prema potrebi. Na ovoj sondi skinut jr površinski sloj humusa", navodi se.

U posjeti Bosanskoj dolini piramida boravila je delegacija Reiffesen banke, koju je predvodio predsjednik banke iz Beča Herbert Stepić, s predstavnicima iz Austrije i rukovodećim osobama iz predstavništava u Zagrebu, Beogadu i Sarajevu.

"Nakon obilasku šest sondažnih bunara na piramidi Mjeseca gosti su bili impresionirani viđenim i najavili ponovni dolazak. Domaćini su im bili predstavnici Fondacije predvođeni predsjednikom Upravnog odbora Semirom Osmanagićem, zamjenikom menadžera projekta Enverom Buzom, izvršnim direktorom Mariom Gerussijem, rukovodiocem radova na piramidi Mjeseca Goranom Čakićem i geologom Ibricom Repištijem", navodi se.