BiH
30

Peter Stano: EU sutra od bh. lidera želi čuti samo konkretna rješenja

Anadolija
Peter Stano
Peter Stano
Dan uoči sastanka bosanskohercegovačkih političkih lidera i predstavnika Evropske unije u Briselu, iz Ureda evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea, poručuju da od bh. političara sutra žele čuti konkretna rješenja.

"Prije svega, želimo od njih čuti kakav su napredak napravili vezano za sporazum koji su potpisali ovdje prošle sedmice, a prema kojem su se svi lideri obavezali da do 10. oktobra nađu konkretne načine za rješavanje pitanja presude Sejdić-Finci i za uspostavljanje EU mehanizama za koordinaciju. Nadamo se da će oni to i uraditi. Svi učesnici prošlosedmičnog sastanka su se složili da se vrate u Brisel”, kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija Peter Stano, glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea.

Prema njegovim riječima, Brisel je trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

Stano je odbio odgovoriti na pitanje u vezi s mogućim mjerama koje će biti poduzete protiv BiH ako političari ne postignu dogovor do sutra. Kazao je kako su se politički lideri "svojim potpisima složili da rade kako bi došli do rješenja".

"I mi očekujemo da će rješenja ponuditi", dodao je glasnogovornik Stefana Fulea.

On je potvrdio da će sutra biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja. Bh. lideri bi se, kako saznaje AA, trebali sastati sa komesarom Fuleom u njegovom uredu u Briselu u devet sati po lokalnom vremenu.

“Počelo je prošle sedmice i nakon što su lideri postigli sporazum o principima za rješavanje navedenih problema, sastanak je prekinut kako bi im se dalo vremena da rade na detaljima i da finaliziraju rješenje. Sutra se nastavlja sastanak. Nadamo se da građani BiH mogu očekivati u budućnosti da imaju odgovorne političare koji predstavljaju interese ljudi i zemlje, a koji su sposobni da pronađu rješenja kako da približe zemlju EU. Politički lideri su se složili svojim potpisima da rade na pronalasku rješenja i mi očekujemo da to ispune”, kazao je Stano.