BiH
0

Petar Đokić i dalje bez rješenja za penzionirane vojnike OSBiH iz RS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić i dalje odbacuje mogućnost da penzionirani vojnici Oružanih snaga BiH iz RS-a dobiju rješenja o penzijama i tvrdi da bi oni, umjesto u Banjoj Luci, trebali da protestiraju i „vrše pritiske“ u Sarajevu, ispred Ministarstva odbrane BiH.

Komenitirajući drugi dan protesta tih vojnika u banjalučkom Parku "Mladen Stojanović", Đokić je u izjavi novinarima rekao da je jedino rješenje za problem tih demobilizanih pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS-a da se postigne sporazum između Fonda PIORS i Ministarstva odbrane ili Vijeća ministara BiH, kojim bi se tehnički definiralo kako da se tim ljudima prebace sredstva izdvojena iz budžeta institucija BiH.

Ponovio je da, po sadašnjem zakonu, RS u svoj penzijski sistem ne može uvesti ove kategorije jer ne ostvaruju nijedno sada priznato pravo.

„Predstavnici Fonda PIO i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a danas razgovaraju u Ministarstvu odbrane BiH o tome na koji način možemo definisati taj sporazum. Mi smo spremi da ga tehnički provedemo, ali on ne može biti obaveza RS-a da sporazumom mijenja zakon o PIO“, tvrdi on.

Jedan broj penzioniranih vojnika Oružanih snaga BiH iz RS-a provelo je proteklu noć u Parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci, gdje su se još jučer okupili tražeći od Vlade RS-a da što hitnije pristupi rješavanju njihovih problema.

Protestiraju zbog činjenice da još nisu dobili rješenja za isplatu penzija na osnovu propisa koje je usvojio državni parlament.

Od Vlade RS-a traže da što hitnije potpiše protokol s Ministarstvom odbrane BiH o isplati neisplaćenih penzija, stečenih na osnovu zakona o službi u Oružanim snagama BiH.