BiH
0

Peta godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Sarajevo-x.com
Rukovodstvo SDA BiH, funcioneri Stranke, članovi i simpatizeri obići će u ponedjeljak mezar osnivača SDA BiH i prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića - Šehidsko mezarje Kovači.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić podsjetio je na zasluge prvog bosanskohercegovačkog državnika modernog vremena, koji je BiH poveo u nezavisnost i koji se u najtežim uslovima nastavio zalagati za vrijednosti demokratije i multietničkog društva.

Alija Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, bosanskom gradiću u sklopu tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u familiji bogatih zemljoposjednika koji su se originalno doselili iz Beograda. Preminuo 19. oktobra u Sarajevu.

Govorio je nekoliko jezika, među kojima su i njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetskih priznatih knjiga među kojima su najpoznatije “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja”.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada medju kojima su i medalje Centra za Demokratiju iz Washingtona (SAD); titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira Istanbulskog Marmara univerziteta (Turska); prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani i brojne druge.