BiH
9

Pet stotina dječaka i djevojčica dobilo stipendije Fonda "Sheikh Saleh Kamel"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnici Fonda "Sheikh Saleh Kamel", koji je osnovan na inicijativu BBI banke, danas su u Sarajevu upriličili svečanu ceremoniju dodjele stipendija za 500 djece iz BiH bez jednog ili oba roditelja.

Za 500 stipendista bit će isplaćeno 600.000 američkih dolara, odnosno mjesečno u iznosu od 100 US dolara (isplata se vrši u protuvrijednosti u KM).

"Odluku o dobitnicima stipendija, nakon selekcije zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa, donijela je komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH te Asocijacije Fatma", izjavio je direktor BBI banke Amer Bukvić.

Dodao je da su uime BBI banke predstavnici u ovoj komisiji bila tri hafiza, inače njihova zaposlenika, koji nisu žalili truda ni vremena da bi pregledali sve prispjele zahtjeve, a bilo ih je više od tri hiljade.

"Kao društveno odgovorna banka BBI od svog osnivanja na različite načine promovira obrazovanje i pomaže učenicima, studentima i postdiplomcima dajući im stipendije i pozajmice, i to u kontinuitetu prethodnih 11 godina. Osim iz ovog fonda BBI banka svake godine dodijeli i određeni broj stipendija iz svog Charitv Fonda", naveo je.

Bukvić je naglasio da je pomoć koju BBI banka pruža u obrazovanju mladih ljudi jedan od načina da pomognu razvoju BiH.

"Smatramo da je obrazovanje jedan od najvažnijih segmenata za napredak jednog društva. Mi u BBI banci, na ovaj način te putem organiziranja Sarajevo Business Foruma, investicijske konferencije putem koje dovodimo neke od najznačajnijih svjetskih investitora iz bogatih zemalja Zaljeva nastojimo dati svoj doprinos u napretku Bosne i Hercegovine", zaključio je Bukvić.