BiH
0

Pet smrtnih slučajeva na dvije ceste: Načelnica Visokog traži da nadležni poboljšaju sigurnost pješaka

Klix.ba
Povodom tragičnog događaja koji se desio na regionalnoj cesti R445 u mjestu Radinovići gdje je smrtno stradala jedanaestogodišnja Ajna Omanović načelnica Visokog Amra Babić traži od nadležnih institucija da riješe problem sigurnosti pješaka na ovoj cesti.

U Općini Visoko analizirali su stanje sigurnosti regionalnih cesta, sačinili informaciju po kojoj je jasno da je sigurnost učesnika u saobraćaju na ovim dionicama ugrožena, te da saobraćajni znakovi, signalizacija i oprema na terenu ne zadovoljavaju tražene standarde koji važe u Bosni i Hercegovini.

"Pod oznakom 'hitno postupanje' tražili smo od nadležnih - premijera Ze-Do kantona, ministra Prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline u Ze-Do kantonu, direktora Kantonalne direkcije za ceste, ministra MUP-a ZDK te Federalne uprave za inspekcijske poslove da u roku od 15 dana, a u cilju povećanja stepena bezbjednosti saobraćaja na regionalnim cestama na području općine Visoko osiguraju postavljanje nedostajuće saobraćajne signalizacije prema urađenom saobraćajnom projektu a posebno sanaciju udarnih rupa, definisanje pješačkih staza i pješačkih prijelaza uz prateću signalizaciju, osiguranje preglednosti ceste, postavljanje odbojnih i zaštitnih ograda na svim neophodnim mjestima a posebno na dionicama kojima se kreću učenici, postavljanje radarskih uređaja radi kontrole brzine u saobraćaju a posebno u blizini škola i puno veće prisustvo policijskih službenika na frekventnim raskrsnicama i u blizini svih škola kao i općenito pojačanje policijskih kontrola na regionalnim pravcima na području općine Visoko a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama", navodi se u saopćenju.

Prema informaciji PU Visoko u periodu od 2011. godine do 16.03.2016. na regionalnoj cesti R445 Kakanj-Visoko smrtno su stradale tri osobe a na regionalnoj cesti R443 Visoko – Kiseljak smrtno su stradale dvije osobe.

"Sa ciljem poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju tražimo hitnu reakciju svih nadležnih institucija", kaže se na kraju saopćenja.