Zaustaviti nasilje
2

Pet posto žena i šest posto muškaraca vjeruje da suprug ima pravo da tuče svoju ženu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na Međunarodni dan žena svijet poziva na hitno djelovanje da bi se spriječilo nasilje nad ženama i djevojkama. Vrijeme je za akciju da zaustavimo nasilje nad ženama, smatraju u UNDP-u BiH.

Svake godine ljudi širom svijeta proslavljaju Međunarodni dan žena da bi se prisjetili i priznali ekonomska, politička i društvena dostignuća žena u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ove godine fokus je na okončanju nasilja, koji je još surova realnost za mnoge žene širom svijeta.

U Bosni i Hercegovini, agencije UN-a, vlade i organizacije civilnog društva povećavaju napore da zaštite prava žena da bi mogle živjeti slobodno, bez nasilja. U Bosni i Hercegovini, nasilje u porodici je pet puta češće usmjereno protiv žena i djece nego protiv muškaraca.

Nedavno objavljena studija “Zbir višestrukih pokazatelja”, ukazuje na to da pet posto žena i šest posto muškaraca vjeruju da suprug ili partner ima pravo da tuče svoju suprugu/partnericu.

Dok mi slavimo, u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku zasjeda Komisija o položaju žena (CSW 57). Ovogodišnja prioritetna tema Komisije je eliminacija i prevencija svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Agencije Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini: UNDP, UNFPA, UNICEF, UNV i UN Women udružuju napore da bi podigle svijest bh. društva putem kampanje "Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama”.

U okviru kampanje osnovana je Liga pravih muškaraca iz različitih sfera života koji zauzimaju čvrst stav da spriječe nasilje nad ženama. Osim zajedničkog rada, svaka UN-ova agencija ulaže napore na globalnom i lokalnom nivou i organizuje različite događaje da bi se privukla pozornost na prava žena.

Ove sedmice je, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a u ime Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda pridružio se globalnoj COMMIT kampanji, što je jasan poziv svim vladama da provode zakone i poduzimaju mjere za suzbijanje nasilja nad ženama.

"BiH je u proteklom periodu uložila napore u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Ipak, uprkos učinjenom napretku, važno je i neophodno nastaviti pružanje podrške prevenciji nasilja kroz zakonske i druge propise kao i kroz edukaciju", kazao je Bevanda.

Vijeće Evropske Konvencije iz Istanbula o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, državama daje odličan okvir za djelovanje protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Pet zemalja u regionu istočne Evrope i centralne Azije potpisale su konvenciju Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina, navodi se u saopćenju UNDPBiH.