Lukavica
0

Pet osoba u imigracionom centru nastavlja štrajk glađu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i Kuće ljudskih prava u Sarajevu obišli su Imigracioni centar u Lukavici u namjeri da utvrde činjenično stanje vezano za osam osoba koje štrajkuju glađu od početka ove godine, saopćeno je iz Kuće ljudskih prava.

U trenutku posjete, tri osobe su prekinule štrajk, a pet ih i dalje odbija da primi hranu.

Uvidom u medicinsku dokumantaciju, utvrđeno je da medicinsko osoblje prati stanje zdravlja štrajkača koji primaju infuziju svaki drugi dan i terapiju koju su im odredili ljekari.

Štrajkači izgledaju iscrpljeno, ali prema dobijenoj dokumentaciji nisu značajnije izgubili na težini.

Štrajkači glađu se nalaze u Centru u Lukavici od sredine augusta 2010., a po njihovim riječima stupili su u štrajk da bi im se riješio status i da bi im bilo omogućeno napuštanje Centra.

Sva osmorica se vode kao N.N. osobe jer kod sebe nemaju nikakva identifikaciona dokumenta pa nije moguće utvrditi njihov identitet sa sigurnošću.

Kao zemlju porijekla, svi su prilikom dolaska u Centar naveli Palestinu, ali je diplomatski predstavnik Palestine, nakon razgovora s njima, zaključio i pismeno potvrdio da nijedna od osoba nije palestinskog porijekla.

Iz razgovora koji su predstavnici Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i Kuće ljudskih prava obavili s nekim od štrajkača može se samo pretpostaviti da oni dolaze iz Tunisa i Alžira.

Inače, sva osmorica su uhvaćena prilikom ilegalnog prelaska granice BiH i rješenjem Službe za strance Ministarstva sigurnosti BiH smješteni u Imigracioni centar.

U nekoliko navrata predstavnici domaćih i stranih nevladinih organizacija i Crvenog križa su posjetili ove osobe interesujući se za njihovo zdravlje, uvjete u Centru i tretman osoblja prema njima.

Nuđena im je pravna pomoć ali, po riječima direktora Centra oni i dalje odbijaju da otkriju svoj stvarni identitet, a time i transfer u zemlju porijekla.

Helsinški komitet i Kuća ljudskih prava u Sarajevu sugerirali su rukovodstvu Centra obavljanje još jednog razgovora pravnika s ovom osmoricom s ciljem da im se još jednom predoče potrebne predradnje da bi se prekinuo njihov boravak u Imigracionom centru.

Ove dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava i dalje će pratiti stanje u Imigracionom centru i nastojati da doprinesu zaštiti prava osoba koje se tu nalaze.