BiH
0

Pet novinara iz BiH dobitnici nagrade "Srđan Aleksić"

FENA
Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
U Sarajevu je večeras upriličena svečanost dodjele novinarske nagrade „Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u Bosni i Hercegovini, a dobitnici su novinari Fahrudin Bender, Danka Savić, Enisa Alibalić, Mladen Lakić i Đorđe Vujatović.

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić” je prva nagrada ovakve vrste u BiH, a nagradu su, početkom 2010. godine, ustanovile nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske.

Odlukom žirija ove godine dvije prve nagrade za tekstove u štampanim medijima, koji afirmiraju i promoviraju profesionalno izvještavanje o marginaliziranim grupama u BiH i to novinaru Oslobođenja iz Bihaća Fahrudinu Benderu za angažiran reportažu o Zdravi i Hami, ratnim veteranima, zaboravljenim od vlasti i prepuštenim da se sami snalaze kako znaju i umiju.

Prva nagrada za tekst u štampanim medijima dodijeljena je novinarki magazina Slobodna Bosna Danki Savić za afirmativan i podsticajan članak koji razbija predrasude o osobama umanjenih intelektualnih sposobnosti. Savić je posjetila Zavod Drin u Fojnici i prenijela drugačiju sliku o ljudima koji borave u Zavodu, nudeći drugi pogled na ljude koje nepravedno i neargumentirano isključujemo iz društva, zanemarujući njihove potencijale.

U kategoriji televizijskih priloga žiri je odlučio da ove godine dodijeli samo drugu nagradu i to novinarki RTV Tuzlanskog kantona Enisi Alibalić za prilog u kojem govori o problemima autističnih ljudi nedvosmileno ukazujući na potrebu da institucije sistema preuzmu odgovornost za osiguranje profesionalne pomoći autističnim osobama.

U kategoriji tekstova na web portalima ove godine nagrade su dodijeljene novinaru portala novinar.me Mladen Lakić za realističan pristup problemima s kojima se u BiH suočavaju LGBT osobe i novinaru web portala Radio televizije Republike Srpske Đorđu Vujatoviću za tekst o djeci iz autističnog spektra, ispričanu kroz ispovjest majke autističnog djeteta, u kojoj se ne samo skreće pažnja na ovaj problem nego i nude rješenja kroz poređenja kako je to urađeno u drugim državama.

Utemeljitelji ove nagrade izrazili su večeras nadu da nagrađeni tekstovi i prilozi oslikavaju one vrijednosti koje simboliraju ime Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je ubijen u januaru 1993. jer je pokušao da pomogne i spasi svog sugrađanina Alena Glavovića - građansku hrabrost i odgovornost, solidarnost, humanizam, pravo na slobodu mišljenja, pravo da se bude drugačiji, pravo na slobodu izražavanja.

Ideju da se novinarska nagrada nazove po Srđanu Aleksiću dao preminuli novinar sarajevskog magazina START Ekrem Tinjak, jedan od članova radne grupe koja je ustanovila Pravilnik za dodjelu nagrade.

Na kraju svečanosti je izražena nada da će nagrada „Srđan Aleksić“ afirmirati koncept društveno odgovornog novinarstva i da će motivirati novinare u BiH da svojim izvještavanjem približe probleme i potrebe marginaliziranih grupa široj javnosti i da, što je još važnije, utiču na odgovorne institucije na svim nivoima da kontinuirano rješavaju probleme marginaliziranih grupa i da za svoj (ne)rad odgovaraju.

Ovo je treća godina od kako se dodjeljuju nagrade, a ove godine nagrade su bile raspisane u četiri kategorije: za tekstove u štampanim medijima, za radijske i televizijske priloge i za tekstove na web portalima.

Na konkurs je ukupno stiglo 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 web i novinski tekst, a dobitnicima su odlučivali žiri u sastavu Milkica Milojević, novinarka Euroblica iz Banje Luke i prošlogodišnja dobitnica nagrade "Srđan Aleksić" za tekstove u štampanim medijima, Jasmina Čaušević, magistrica rodnih nauka i Dragana Dardić, izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banje Luke.