MUP Kantona Sarajevo
0

FOTO / Pet novih lokacija za izdavanje putnih isprava

FENA
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Zbog velikog priliva zahtjeva za izdavanje putnih isprava nakon vizne liberalizacije, Odjeljenje putnih isprava Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) od ponedjeljka, 11. aprila, otvorit će pet novih lokacija za ovu namjenu.
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Stoga će se od sljedeće sedmice zahtjev za izdavanje putnih isprava moći predati u općini Stari Grad, u zgradi Pošte; u općini Ilidža, u zgradi Pošte; u općini Hadžići, u Policijskoj stanici Hadžići; u općini Vogošća, u zgradi Pošte i u općini llijaš, u Policijskoj stanici llijaš.

Zahtjev je moguće predati na svih pet novih lokacija bez obzira na mjesto prebivališta, dok će mjesto za izdavanje gotovih putnih isprava ostati na dosadašnjoj lokaciji u policijskoj stanici u Novom Sarajevu.

Direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Sanja Petrović naglasila je danas na pres-konferenciji da će se izdavanje ličnih dokumenata vršiti po ustanovljenoj proceduri.

Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
"Od kada je MUP Kantona Sarajevo počeo izdavati biometrijske pasoše (oktobra 2009. godine) zaključno sa 7. aprilom 2011. ukupno je izdato 83.968 pasoša", kazao je načelnik Odjeljenja putnih isparava MUP-a Dušan Popović, dodajući da je do sada zamijenjeno oko 42 posto pasoša.

Naglasio je da je za prva tri mjeseca ove godine izdato pasoša koliko je 2004. izdato za cijelu godinu, te da dnevni prosjek podnesenih zahtjeva iznosi 445.

Na pres-konferenciji Sabina Bukva, načelnica Sektora za administraciju MUP-a Kantona Sarajevo, još jednom je pozvala građane da prije predavanja zahtjeva za izdavanje pasoša provjere ažurnost podataka u matičnim uredima i utvrde da li su ti podaci isti kao u Centralnoj bazi podataka.

Navela je i da trenutno u MUP-u Kantona Sarajevo imaju oko 1.200 spornih zahtjeva zbog nepoklapanja podataka.