BiH
0

Pet novih dobara na Listi nacionalnih spomenika BiH

FENA
Crkva Šklopotnica
Crkva Šklopotnica
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj je sjednici donijela odluku o proširenju Liste nacionalnih spomenika BiH s pet novih dobara.

Riječ je o historijskoj građevini Dvor Srpskopravoslavne zvorničko-tuzlanske eparhije s pokretnim naslijeđem u Tuzli (FBiH), historijskoj građevini Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice s pokretnim naslijeđem u Tuzli (FBiH), historijskoj građevini Ckva sv. Mihovila u Ovčarevu kod Travnika (FBiH), prirodno-graditeljskoj cjelini Crkva Šklopotnica (Crkva sv. Nikole) u Rijeci, Čelebići kod Foče (RS) te mjestu i ostacima historijskog spomenika Stara drvena džamija u Miljevićima, općina Olovo (FBiH).

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović saopćio je danas na konferenciji za novinare kako je zahtjev UNESCO-a da se nominacijski fajl za prirodno-graditeljsku cjelinu Jajca dopuni ažuriranim mapama nominiranog područja ispunjen. Mape su pripremljene te će uskoro biti proslijeđene UNESCO-ovom sjedištu u Parizu.

Septembar bi trebao donijeti i intenzivniji rad na projektu nominiranja Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a u istom mjesecu se očekuje i posjeta UNESCO-ovih stručnjaka tom bh. gradu.

Lovrenović je pojasnio da je riječ o iznimno kompleksnom projektu koji obuhvata čak 17 spomenika. To je prirodno-graditeljska cjelina koja na prostoru jugoistočne Evrope predstavlja reprezentativan primjer.

Također, u Banjoj Luci još traju radovi na prvoj fazi konzervacije i restauracije fragmenata Ferhadija džamije. Projekt je odavno počeo, a radovi se odvijaju uz veće ili manje teškoće na terenu. Lovrenović ipak naglašava kako je najznačajnije da nisu zabilježene nikakve grube opstrukcije radova, a projekt je podržala i Vlada RS-a s 300.000 KM.

Od međunarodnih aktivnosti, članovi Komisije učestvovali su na 14. zasjedanju UNESCO-ovog Međunarodnog komiteta za promociju povratka kulturnih dobara u zemlje porijekla ili njihove institucije. Istaknuto je kako je iz BiH, posebno od 1992. do danas, otuđen iznimno veliki broj kulturnih dobara za koje ni danas ne postoje nikakve informacije. Stoga je veoma značajno, ocjenjuje Lovrenović, da BiH postane članica ovog važnog Komiteta.

Lovrenović je u konačnici nedavno uvrštenje Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu na Listu svjetske baštine UNESCO-a ocijenio značajnim međunarodnim uspjehom za BiH, koji je pokazao neophodnost nastavka kontinuiranog rada na sličnim projektima. O tome koliko spomenuto uvrštenje znači za turistički, ekonomski i svaki drugi razvoj BiH te uopće njen imidž, nije potrebno niti naglašavati, kazao je.