BiH
1.3k

Pet najuspješnijih studenata PMF-a u Sarajevu dobili posao asistenta

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pet najuspješnijih studenata Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo, dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, dobili su posao asistenata na ovoj obrazovnoj instituciji te je tim povodom na Fakultetu upriličena konferencija za medije.

Posao asistenta na Fakultetu dobili su studenti čiji je prosjek ocjena od 9,69 do 10. Neki od njih su studenti drugog ciklusa studija, dok su drugi upisali treći ciklus.

To su Dina Kamber, koja je dva ciklusa studija završila uz prosjek 10,0, te upisala i treći ciklus studija na PMF-u, te Dino Habibović, Muamer Dizdar, Muhamed Fočak i Erna Islamagić.

Zadržavanje najboljih kadrova

Dekan Fakulteta Rifat Škrijelj novinarima je kazao da je ovo druga godina u kojoj PMF zapošljava svoje najbolje studente, nakon što je u prošloj akademskoj godini posao asistenta na Fakultetu dobilo 10 najuspješnijih studenata.

"Na ovaj način u ovim teškim vremenima želimo sačuvati ljudske resurse te u sivilu negativnih informacija dati tračak nade studentima i građanima da su pozitivni primjeri itekako mogući", rekao je Škrijelj.

Fakutet će, dodao je, i naredne akademske godine uposliti najmanje pet najuspješnijih studenata čime će ova ustanova zadržati svoje najbolje kadrove.

"Pet naših profesora ove akademske godine je otišlo u penziju, a ovo je najbolji način da podmladimo svoje kadrove. Ovi studenti su na posao primljeni nakon uredno provedene procedure, a niko od njih nije u rodbinskim odnosima sa uposlenicima na Fakultetu, koji je, inače, otvoren i za sve druge studente i profesore, kako iz BiH, tako i iz inozemstva", naveo je Škrijelj.

Obrazovanje novih generacija

Studenti su istakli kako im je posebna čast što su dobili priliku da rade na svome Fakultetu i svoje znanje prenose na mlađe generacije.

"Ovaj primjer bi trebali slijediti i dekani na drugim fakultetima. Ovo je jedan od dokaza da se trud i učenje na kraju isplate, a posebno je značajno to što su mladi i kvalitetni kadrovi dobili priliku da obrazuju nove generacije koje će obnavljati i dalje razvijati BiH", poručili su, između ostalog, zadovoljni studenti, dodajući kako je velika stvar to što su dobili posao koji vole raditi.