Nepravomoćna presuda
0

Pet mjeseci zatvora za Fadila Jaganjca

Sarajevo-x.com
Bivši uposlenik Granične policije BiH Fadil Jaganjac danas je nepravomoćno osuđen na petomjesečnu zatvorsku kaznu zbog počinjenog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Sudija pojedinac Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, nakon održanog glavnog pretresa, izrekao je prvostepenu presudu kojom je optuženi Fadil Jaganjac proglašen krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZBiH) u vezi sa članom 54. KZ BiH. U skladu sa navedenim optuženi Jaganjac je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Fadil Jaganjac proglašen je krivim što je koristeći službeni položaj načelnika Terenskog ureda za aerodrome Granične policije BiH, dana 1. novembra 2007. godine, u zgradi Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražio od njemu podređenog policijskog službenika, znajući da ti poslovi ne spadaju u redovne poslove policijskog službenika, da izvrši registraciju tri putnika za let kompanije "Malev Hungariana Airlines" predavši mu pri tom tri pasoša i rekavši mu da su u pitanju rođaci direktora Granične policije pravdajući tako svoj nezakonit zahtjev, jer je znao da te osobe – putnici moraju biti prisutni na šalteru za registraciju u skladu sa važećim propisima. Istog dana, nakon što su službenici Granične policije posumnjali da su pasoši falsifikovani, optuženi nije dozvolio provjeru pasoša po propisanoj proceduri, te pasoše, protivno svim pravilima i procedurama službe, vraća osobama na koje su glasili.

Na taj način optuženi ne samo da nije izvršio službene radnje koje je bio po zakonu dužan izvršiti, već je istovremeno onemogućio i druge, njemu podređene policijske službenike, da poduzmu službene radnje koje su se u skladu sa zakonom morale poduzeti. Nakon toga optuženi je kontaktirao službenicu agencije "Malev Hungariana Airlines", koja je radila u poslovnici na Aerodromu Sarajevo, u kojoj su kupljene karte za tri osobe, tražeći da se tim osobama izvrši povrat novca – refundacija karata, navodeći pri tom kao razlog tog povrata da su navedene osobe bile spriječene da otputuju zbog smrtnog slučaja iako je znao da je stvarni razlog zbog kojeg ovi putnici nisu otputovali bio taj što je postojala sumnja da su putne isprave tih osoba falsifikovane. Nakon što je službenica agencije "Malev Hungariana Airlines" provjerom u sistemu kompanije utvrdila da te karte po propisima Agencije ne podliježu refundaciji, odnosno da se po propisima po kojima posluje ta agencija ne može izvršiti isplata novca za navedene avio karte, optuženi je, pozivajući se na svoj službeni položaj načelnika Granične policije BiH, zahtijevao da se izvrši isplata novca na ime refundacije karata. Optuženi je dana 7. novembra 2007. godine poduzeo niz radnji radi prikrivanja neizvršenja svojih službenih dužnosti i izbjegavanja vlastite krivične odgovornosti.

Tako je, između ostalog, dana 12. novembra 2007. godine s namjerom prikrivanja i izbjegavanja svoje zloupotrebe, uputio naredbu svim graničnim prelazima da oduzmu pasoše od tri navodna slovenačka državljanina, ukoliko se oni pojave na bilo kojem graničnom prelazu, iako je znao da je te pasoše osobama na koje su pasoši glasili on lično vratio dana 1. novembra 2007. godine.

Navedenim radnjama optuženi je, kao službena osoba u institucijama BiH, iskoristio svoj službeni položaj, prekoračivši granice svog službenog ovlaštenja, te ne izvršivši svoju službenu dužnost, pribavio drugima korist, odnosno drugom nanio štetu ili teže povrijedio prava drugog.