Vlada RS
0

Pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje, a 23 za štediše

SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) odobrila je danas više od pet milion KM za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, kao i 23 miliona KM za izmirenje obaveza stare devizne štednje.

Vlada je odobrila danas isplatu 5.136.279 KM sa računa posebnih namjena radi realizacije programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u RS za ovu godinu, rekla je šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade Vera Sajićna konferenciji za novinare u Banjaluci.

Na sjednici je odobrena isplata sa računa posebnih namjena dijela obaveza po osnovi emisija obveznica RS za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje u iznosu 23.071.698 KM, a koje dospijevaju 28. avgusta. 
	
Vlada je dala saglasnost Ministarstvu prosvjete i kulture RS da sufinansira snimanje dokumentarnog filma ''Crni Đorđe i srpska revolucija''   sa 50.000 KM, dodala je Sajićeva. 

Vlada je usvojila Prijedlog zakona o naknadama za vršenje usluga premjera i korišćenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju poslova premjera i uspostavljanja katastra nepokretnosti.

Na sjednici je donesena odluka o izmjeni odluke o visini godišnje naknade za javne puteve, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

Vlada je donijela zaključak i prihvatila informaciju o statusu nekretnine u vlasništvu RS u Bulevaru despota Stafana u Beogradu, koju čini šestosoban stan od 210 i magacin od 60 metara kvadratnih, dodala je ona.
Na sjednici je usvojen Prijedlog odluke o davanju saglasnosti  za sprovođenje postupka prodaje bilansnih viškova električne energije od 15. septembra do 31. decembra, dodala je Sajićeva. 

Prema njenim riječima, Vlada je razmatrala i usvojila Informaciju o programiranju i korištenju pretpristupne pomoći EU, Informaciju o pristupanju BiH Pariškoj deklaraciji o efikasnoj pomoći, informaciju o finansiranju predstavništava RS u inostranstvu u drugom kvartalu ove godine i Informaciju o radu predstavništva RS u Izraelu u drugom kvartalu ove godine. 

Sajićeva je naglasila da je Vlada usvojila informaciju Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS u vezi sa imenovanjem članova radne grupe za izradu radnog teksta zakona o zaštiti žrtava torture i civilnih žrtava rata u BiH.

Ona je istakla da je Vlada razmatrala i usvojila izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prvo polugodište ove godine. 

Sajićeva je naglasila da je šesta tačka dnevnog rada - informacije o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka u RS, ukupno ostvarenom iznosu sredstava, te njihovoj strukturi, kao i informacije o utrošku i strukturi utroška ukupno prikupljenih sredstava od 1. januara 2001. do 31. decembra 2005. godine - skinuta sa dnevnog reda jer sjednici nisu prisustvovali predstavnici Investiciono razvojne banke RS da bi pojasnili ovu informaciju.