Povećanje izdvajanja
0

Pet miliona KM više za uposlene u državi

SRNA
Izdvajanja za plate i naknade zaposlenima u institucijama BiH iduće godine bit će uvećana najmanje za pet miliona KM, nakon što je Ministarstvo finansija i trezora BiH donijelo novu odluku o obračunu poreza i doprinosa.

Prema procjenama u finansijskim sektorima institucija BiH, biće neophodni veći budžeti u narednoj godini, jer će porez za zaposlene sa mjestom boravišta u Federaciji BiH od sada plaćati poslodavac, a neće se odbijati porez od ličnih primanja zaposlenih, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Mustafa Ovčina iz Granične policije BiH rekao je da će mjesečna izdvajanja iz budžeta ove institucije biti veća za 20.000 KM, jer će poslodavac da plaća porez koji je do sada plaćan od ličnih primanja zaposlenih, te naveo da se ovom odlukom izjednačavaju prava zaposlenih iz FBiH i Republike Srpske.

Uz godišnje povećanje troškova od 240.000 KM u Graničnoj policiji BiH, znatno će biti povećana i izdvajanja za Ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage BiH, gdje oko 67 odsto zaposlenih ima boravište u FBiH. 

U ovom ministarstvu procijenili su i da će više od 3.500 vojnika imati nešto manje plate zbog primjene nove odluke Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Ministarstvo finansija i trezora BiH donijelo je 29. septembra Odluku o načinu utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa i poreza za zaposlene u institucijama BiH. Ministarstvo ovu odluku donijelo je bez izjašnjavanja Vijeća ministara BiH, a ona nije objavljena ni na veb stranici Ministarstva, ni u "Službenim novinama BiH".

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, rekao je da je ovom odlukom ispoštovan Zakon o platama u institucijama BiH po kome jednaku platu moraju imati zaposleni na istom radnom mjestu i sa istom školskom spremom. 
Razlike u platama zaposlenih u institucijama BiH do sada nije bilo u određivanju osnovice i platnog razreda, nego u različitim entitetskim poreskim propisima, što se održavalo na plate zaposlenih u zavisnosti iz kog entiteta dolaze.