Izbor reisu-l-uleme IZ BiH
70

Pet kandidatura za Huseina ef. Kavazovića

Anadolija
Husein ef. Kavazović
Husein ef. Kavazović
Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović kandidiran je za budućeg reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa ukupno pet izbornih tijela, odnosno područja, u okviru te zajednice.

Muftiju Kavazovića je, kako je za agenciju Anadolija (AA) potvrdio predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić, do sada, kandidiralo Tuzlansko, Mostarsko, Banjalučko i Goraždansko muftijstvo. Također, kandidirala ga je i Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Mostarsko muftijstvo je, pored Kazavovića, kandidiralo doc. dr., hafiza Halila ef. Mehtića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, te bivšeg predsjednika Udruženja ilmijje BiH, člana Vrhovnog sabora Islamske zajednice (IZ) za bivšu Jugoslaviju i rukovodioca Ureda Mešihata BiH za slobodnu teritoriju sa sjedištem u Zenici.

Kandidature muftija Kavazovića i hafiza Mehtića za sada su poznate, no neće biti jedine.

Safet Softić kaže da bi zasjedanja izbornih tijela Bihaćkog, Sarajevskog, Zeničkog i Sandžačkog muftijastva, gdje će, isto tako, biti istaknute kandidature za novog reisu-l-ulemu, trebala biti održane do 31. jula do kada sve kandidature trebaju biti upućene Saboru IZBiH.

Kako AA saznaje, večeras će u Travniku zasjedati Izborno tijelo za područje Travničkog muftijstva.

Travnički muftija Nusret ef. Abdibegović potvrdio je za AA da će on prihvatiti kandidaturu za reisul-l-ulemu. Drugih kandidata s ovog područja, kako je rekao, neće biti. U ovom trenutku nije mogao govoriti o podršci drugih muftijstava za njegovu kandidaturu.

Sjednica Izbornog tijela Zeničkog muftijstva, saznajemo, bit će održana u srijedu. Kako je za AA potvrdio zenički muftija Ejub ef. Dautović, on će, također, prihvatiti kandidaturu za reisu-l-ulemu. Očekuje se da iz Zenice bude kandidirano još nekoliko kandidata. Prema nepotvrđenim informacijama, bit će to muftija Kavatović, te Halil Mehtić.

Prema najavama, među kandidatima za budućeg reisu-l-ulemu, mogao bi se pojaviti i sarajevski muftija Husein ef. Smajić.

Nakon što je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić najavio da se neće kandidirati za budućeg poglavara IZ BiH, vjeruje se da će s tog područja, također, biti kandidiran muftija Kavazović.

Nakon mjeseca ramazana, odnosno u drugoj polovici avgusta, održat će se nova sjednica Sabora IZ BiH na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati. Sabor će odlučiti o tri kandidata koliko ih može učestvovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu

Kandidatima za vrhovnog poglavara IZ BiH bila bi ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe i da se uopće predstave bošnjačkoj javnosti. Krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra očekuje se sazivanje Izbornog tijela koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme IZ BiH.

Kako je ranije za AA izjavio Softić, 19. novembra bi trebala biti izvršena primopredaja između aktuelnog i novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Aktuelni reisu-l-ulema je dr. Mustafa ef. Cerić, koji je tu dužnost prihvatio ratne 1993. godine. On uživa veliki ugled među Bošnjacima, ali i diljem svijeta.