Rješenje protiv huliganstva
0

Pet kamera za videonadzor u Vilsonovom šetalištu i Čengić-Vili

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Videonadzor visoke rezolucije vrijedan 57.300 KM će biti u pogonu 24 sata dnevno na lokalitetima Vilsonovo šetalište i Čengić-Vila, te će mijenjati aktivnosti 15 policijskih dužnosnika, rečeno je danas u Sarajevu na potpisivanju ugovora između načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, načelnika II PU Halila Ganije i direktora firme ''Nova Gama'' d.o.o Sarajevo Alije Jašarevića, o nastavku realizacije projekta videonadzora javnih površina na području općine Novo Sarajevo.

"Projekt postavljanja pet novih kamera predstavlja nastavak saradnje s II PU koju smo započeli prije četiri godine kupovinom i održavanjem vozila", kazao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Sredstva za pojačavanje nadzornog sistema su odobrena nacrtom budžeta iz 2012. godine. Konačan cilj je postaviti 37 kamera i sredstva će biti odobrena i iz budžeta za 2013. godinu.

Sigurnosne kamere koje, kako navode, mogu raspoznati boju očiju kod snimljene osobe, bit će postavljene na mjestima visokog rizika.

"Jedan policajac iz videonadzornog centra će moći pratiti dešavanja na prostorima koji su pokriveni nadzorom, što je prednost jer PU nema dovoljno policajaca na raspolaganju", dodao je Koldžo.

Kamere imaju pokretne objektive koji će omogućavati snimanje i šireg područja, što se uvezuje s drugim općinama koje su pokrivene videonadzorom, i u konačnici bi cijeli grad trebao biti pokriven sistemom nadzora.

"Želja PU je povećati sigurnost građana, prvenstveno djece", kazao je načelnik II PU Halil Ganija.

Nadzorne kamere bi trebale zaustaviti huliganstvo, uništavanje gradske imovine, kontejnera, rasvjeta, klupa te smanjiti nasilje i razbojništva.

"Često smo u situaciji da tražimo snimke od banaka i agencija da bismo rasvijetlili neki slučaj, ali sada, po uzoru za na zapad imamo snimke koji zbog svoje visoke kvalitete identifikuju osobu", istakao je Ganija.

Zbog svoje dužine, Vilsonovo šetalište nisu mogli osiguravati policijski službenici, a videonadzor bi trebao biti rješenje.

"Dijelovi općina Centar i Stari Grad su pokriveni nadzorom, a sada s pet novih na području općine Novo Sarajevo situacija bi trebala biti mirnija", dodao je Ganija.