BiH
630

Pet boraca ušlo u zgradu Vlade FBiH na pregovore: Mi smo sinovi BiH koji smo branili i stvorili državu

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nekoliko stotina boraca iz svih krajeva BiH okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gdje mirnim protestima traže svoja prava. Kako javlja reporterka portala Klix.ba, pet boraca je ušlo u zgradu Vlade na pregovore s predstavnicima vlasti.

Među nekoliko stotina okupljenih boraca je i kapetan Armije RBiH Murat Siladžija koji je kazao kako danas okupljeni ljudi nisu neformalne grupe već borci koji su branili državu BiH.

"Mi smo sinovi BiH koji smo branili i stvorili državu, a ne lažni. Tvrdim da Vlada FBiH ima sada 20 miliona KM da podijele po 300 KM svakom borcu ako izbace lažne", rekao je.

Mitni protesti održavaju se uz emitovanje pjesama nastalih tokom proteklog rata. Inače u ovom dijelu grada nastupio je saobraćajni kolaps, a kod stadiona Koševo saobraća je potpuno blokiran. Vozila ne prolaze u pravcu Vlade FBiH, prema Alipašinoj ulici, već se usmjeravaju prema stadionu.

Ispred Vlade FBiH nalaze se pripadnici ARBiH i HVO-a. Predstavnik Selvedin Bulbul kazao je kako je 150.000 demobilisanih boraca sa svojim porodicama ugroženo, te da je oko 7.000 pripadnika ARBiH i oko 700 pripadnika HVO-a izvršilo samoubistvo.