"Prebroditi predrasude"
7

Pet bh. škola učestvuje na Akademiji srednjeevropskih škola u Sloveniji

Klix.ba
Sto sedam škola iz 15 zemalja srednje i istočne Evrope učestvuje na međunarodnom događaju Akademije srednjeevropskih škola (ACES) u Laškom, Slovenija od 24. do 28. septembra , koji najavljuje ovogodišnji ciklus takmičenja za prekogranična školska partnerstva.

Tema ovogodišnjeg ciklusa je "Medijska pismenost“, a čak pet škola iz Bosne i Hercegovine izabrano je da predstavi svoje projekte od ukupno 44 prijavljenih.

Doraja Eberle, član Odbora ERSTE Fondacije oduševljena je raznolikošću tema kojima se projekti bave i dodaje:

"Neke od škola izdat će školski magazin, emitirat će svoj radio program ili napraviti video. Druge će analizirati sadržaj medijskih poruka istražujući više o oglašavanju ili proučavajući utjecaj nasilja emitiranog na TV. Sve ove aktivnosti ohrabrit će učenike da imaju kritični stav i postanu odgovorni posmatrači, kao i kreatori medijskog sadržaja.“

Učesnici projekta i partneri susreću se prvi put na ovom događaju, koji pruža mogućnost za međusobno upoznavanje, razradu daljih aktivnosti u vezi sa projektima i stjecanje korisnih vještina projektnog upravljanja, upoznavanja sa novim metodama podučavanja i učenja u vezi sa medijskom pismenošću.

"Ono što je najvažnije je da se učesnici međusobno upoznaju i nauče da prebrode predrasude koje možda imaju prema ljudima drugih nacionalnosti ili etničke pripadnosti“, rekao je Reinhard Eckert iz Interkulturalnog centra.

ACES mrežu za prekogranična školska partnerstva je 2006. godine inicirala ERSTE Fondacija, u saradnji sa organizacijama Interkulturalni centar iz Austrije i Včeli Dom iz Slovačke, a podršku su dala ministarstva obrazovanja svih 15 zemalja učesnica.

Cilj ACES-a je da se omogući i unaprijedi interkulturalni dijalog i saradnja mladih ljudi kako bi se stvorila stalna mreža preko koje bi se razmjenjivala znanja, učenje i inovacije. Do sada je na ACES takmičenju učestvovalo 400 škola, 23 000 đaka 3.000 nastavnika iz 15 zemalja.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na ACES takmičenju učestvuju: Osnovna škola ”Pazar” iz Tuzle, Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica iz Sarajeva, Gimnazija Ismet Mujezinović iz Tuzle, Srednja ekonomska škola Sarajevo iz Sarajeva i Gimnazija, Mrkonjić-Grad iz Mrkonjić Grada.