BiH
20

Perunčić i Murselović osvojili prvo mjesto na olimpijadi u SAD-u

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učenici trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža iz Sarajeva Denis Perunčić i Vekas Murselović osvojili su zlatnu medalju na I-SWEEP olimpijadi u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojoj su se predstavili projektom dobivanja dizel-goriva iz algi u kategoriji "Okoliš-zaštita životne sredine".

Kako je izjavio Perunčić projekt je izučavao dobijanje bio-dizela od algi, koji daje više energije nego obični dizel, a u isto vrijeme, alge čiste zrak čime smanjuju efekt staklene bašte, dok se proces globalnog zagrijavanja tako usporava.

Perunčić i Murselović su se u kategoriji "Okoliš-zaštita životne sredine" takmičili s kolegama iz 68 zemalja, a njihov projekt izabran je za najbolji među više od 200 projekata u ovoj kategoriji.

Pobjednici su u razgovoru za Anadoliju istakli da su im najveći rivali bili učenici iz Kine i Japana, s obzirom na to da dolaze iz zemalja s veoma razvijenom tehnologijom.

"Planiramo dalje raditi na našem projektu radi otklanjanja nedostataka te izrade dodatnih kalkulacija", ističe Murselović, dodajući da im je želja ovim projektom doprinijeti cijeloj državi.

Direktor Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu Metin Isik čestitao je svojim učenicima na uspjehu koji su postigli i pohvalio njihov naporan i dugoročan rad koji su uložili u projekt.

"Naši učenici su i prošlih godina na I-SWEEP olimpijadama, ali i drugim važnim takmičenjima osvajali medalje i priznanja, međutim zlatne medalje Vekasa Murselovića i Denisa Perunčića najveći su uspjeh", izjavio je direktor Isika.

Osim zlatnih medalja, bh. predstavnici su dobili i nagradu "Excellence" od državnog univerziteta u Houstonu te stipendije za nastavak studija na toj visokoškolskoj ustanovi.

I-SWEEP olimpijada je takmičenje koje se svake godine održava u Houstonu, saveznoj državi Teksas, SAD. Fond za stipendije i nagrade I-SWEEP-a iznosi više od 350.000 američkih dolara.

Energija, inžinjering i okoliš su oblasti u kojima hiljade srednjoškolaca iz cijelog svijeta prezentiraju svoje projekte, a važnost I-SWEEP olimpijade ogleda se i u tome da su brojni naučni i istraživački instituti širom svijeta oficijelni partneri ovog takmičenja te da se učesnicima daje prilika da dalje napreduju u svojim projektima.