BiH
8

Pero Radišić osuđen na 2 godine zatvora zbog ratnog zločina

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Pero Radišić, vijeće Odjela I za ratne zločine Krivičnog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je izreklo presudu kojom je optuženi Pero Radišić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi, Sud je optuženom Peri Radišiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Istom presudom, optuženi Pero Radišić je oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. tačka 1. c) i f) u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona BiH.

Optuženi Pero Radišić je oglašen krivim što je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, između pripadnika Vojske Republike Srpske i AR BiH, tokom vremenskog perioda od 1992. godine pa do 1995. godine, na području opštine Teslić, kao pripadnik oružanih snaga Vojske Republike Srpske, VP 7248 Teslić, skupa sa drugim pripadnicima oružanih snaga Vojske Republike Srpske postupao suprotno pravilima međunarodnog prava, kršeći odredbe člana 3. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine, jer je učestvovao u nečovječnom postupanju, nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja civilima bošnjačke nacionalnosti.

Na osnovu odredbe člana 189. stav 1. ZKP BiH, u vezi sa članom 185. istog Zakona optuženi je oslobođen naknade troškova krivičnog postupka koji padaju na teret budžetskih sredstava.