BiH
2

Perković: Vijeće ministara BiH može ukinuti vize između BiH i Kosova ako želi

Anadolija
Vlada Republike Srbije neće imati ništa protiv da se na zajedničkoj sjednici sa Vijećem ministara BiH kao jedno od pitanja kandidira i problem vizne liberalizacije između Bosne i Hercegovine i Kosova. Pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković potvrdio je za Anadolu Agency (AA) kako je takva uvjeravanja dobio od državnog sekretara u Vladi Srbije tokom boravka u Beogradu proteklih dana. 

"BiH trenutno ima daleko strožiji režim koji se odnosi na viznu politiku sa Kosovom čak i od Republike Srbije. Mi ćemo u narednom periodu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH analizirati rješenja koja primjenjuje Srbija kada je u pitanju prelazak svojih građana ka Kosovu i obratno i vidjeti da li takva rješenja možemo prepisati. Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije je prilika da se razgovara o životnim pitanjima, pa zašto ne i o viznoj problematici", istakao je Perković.

Administrativno, a ne političko pitanje

On je naveo kako se svakodnevno veliki broj građana BiH, ali i Kosova obraća MVP-u BiH zbog problema sa vizama, ali da ministarstvo samo tu ne može puno učiniti. 

"Za mene i ministra vanjskih poslova dr. Zlatka Lagumdžiju pitanje vizne liberalizacije između BiH i Kosova je administrativno, a ne političko pitanje. Vijeće ministara BiH može ako hoće donijeti odluku o slobodnom viznom režimu sa Kosovom i za to nije potrebna nikakva saglasnost Predsjedništva BiH jer se radi o podzakonskom aktu. To pitanje se može urediti isto kao što je urađeno kada je donesena odluka o ukidanju viza za državljane Tajlanda, Tajvana bez obzira na njegov status, što ni u kom slučaju nije poremetilo odnose između BiH i narodne Republike Kine, kao i za još 67 država. Ne vidim stoga zašto se ista stvar ne bi primjenila i za Kosovo, jer uređenje načina kretanja građana nema veze sa priznanjem. To su dva odvojena procesa", istakao je Perković.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodnopravne i konzularne poslove BiH naglasio je kako u januaru 2014. ne bi ni došlo do uvođenja viza za građane BiH da je tada Vijeće ministara BiH reagiralo donošenjem odluke.

Otežana komunikacija i privredna saradnja

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je pripremilo odluku i proslijedilo je Vijeću ministara BiH, ali su ministri iz srpskog naroda tražili da se o tome očituje Predsjedništvo BiH. To nikada nije učinjeno jer je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao da ne može biti liberalizacije. Stoga smo i došli u situaciju da je Kosovo kao reciprocitet uvelo vize za građane BiH i od tada se građani suočavaju sa problemima", zaključio je Perković.

Građani BiH vize naime, dobivaju u Ambasadi Kosova u Tirani, a na nju se čeka i do dvije sedmice što znatno otežava posebno poslovne komunikacije privrednika. 

Kao jedno od pitanja koje bi se moglo naći na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH je i dogovor oko što hitnijem dogovoru oko sporazuma o granicama između dvije države. 

"Na sastancima u Beogradu inicirao sam da se i da u mogućnost dvjema državnim komisijama za granice da identificiraju probleme i otvorena pitanja, iznađe rješenje te da se u skladu s tim što prije dođe do sporazuma", naveo je Perković. 

Zajednička sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH će najvjerovatnije biti dogovorena nakon izbora nove srbijanske Vlade. Ranija sjednica koja se trebala desiti u prvom tromjesečju ove godine je odgođena zbog vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji.