Zločini u Kalinoviku
0

Periću pritvor, a Doderu, Terziću i Cerovini mjere zabrane

FENA
Prihvatajući prijedlog Državnog tužilaštva, Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u procesu četvorici optuženih za ratne zločine počinjene na području Kalinovika odredio daljnji pritvor Milanu Periću, dok su Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini izrečene mjere zabrane.

Kako je saopćeno iz Suda, Periću pritvor može trajati do okončanja glavnog pretresa ili najduže tri godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 15. oktobra 2013. godine.

Optuženima Doderu, Terziću i Cerovini naređeno je da se ne smiju približavati svjedocima, suoptuženim i drugim osumnjičenima, odnosno da moraju biti na fizičkom odstojanju od njih najmanje 50 metara.

Milana Perića i Spasoja Dodera, nekadašnje vođe patrolnog sektora pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, kao i Predraga Terzića te Aleksandra Cerovinu optužnica tereti da su učestvovali u progonu Bošnjaka Kalinovika tokom 1992. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da su oni u junu te godine učestvovali u napadima na sela Jelašac i Vihovići i u zatočenju Bošnjaka u Osnovnu školu “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Perić je uhapšen u maju 2010. i pritvoren je od tada.

Optužnica protiv ove četvorice bivših pripadnika SJB-a Kalinovik potvrđena je 13. oktobra 2010. godine, prenio je BIRN Justice Report.