BiH
10

Perica Romić podnio ostavke na sve pozicije u HDZ-u BiH

FENA
Perica Romić
Perica Romić
Perica Romić, aktuelni načelnik Općine Kupres i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Kupres, podnio je ostavke na sve pozicije u toj stranci.

Po njegovim riječima, nakon pobjede kandidata HDZ-a 1990 u utrci za kupreškog načelnika, zbog moralne i političke odgovornosti, koja se ogleda u činjenici da HDZ BiH nakon 25 godina nema svog načelnika u Kupresu, odlučio je podnijeti neopozivu ostavku na sve pozicije u HDZ-u BiH.

Romić se nije kandidovao za novi mandat, a kandidat HDZ-a BiH bio je, na Romićev prijedlog, Mario Lovrić, koji je izgubio od kandidata HDZ-a 1990 Milana Raštegorca, iako je HDZ BiH na izborima za Općinsko vijeće Kupresa dobio duplo više glasova u odnosu na HDZ 1990.

"Sve što se očigledno događalo na izborni dan, od vrbovanja, doslovnog otimanja glasača, ulijetanja na biračka mjesta, stvaranja atmosfere izvanrednog stanja, do navodnog kupovanja glasača ne bi bilo dovoljno za izborni poraz da nisu ljudi koji su istaknuti članovi HDZ-a BiH, otvoreno lobirali za Milana Raštegorca Komu te politički gledano izdali našeg kandidata, a samim tim i našu stranku, sugerirajući vlastitom biračkom tijelu da glasa u političkom smislu krajnje glupo, na jednu stranu za listu HDZ-a BiH, a na drugu za HDZ 1990, tj. za njihovog kandidata za načelnika", smatra Romić.

Dosadašnji načelnik Kupresa navodi kako neće prihvatiti osvojeno vijećničko mjesto, jer bi se na taj način mogao steći dojam kako svojim možebitnim utjecajem na izabrane vijećnike, on i dalje vlada općinom Kupres, a narod je odlučio da to ne želi.

Romić dodaje kako ne traži nikakav alibi za izborni poraz, ali smatra da je Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livanjskog kantona u određenom dijelu doprinio izbornom rezultatu.

"Maćehinski odnos KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona prema Kupresu (nije ništa bolji, vjerovatno je i gori prema Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru) koji nema svojih predstavnika niti u izvršnoj niti u zakonodavnoj vlasti kada su u pitanju Vlada i Skupština Livanjskog kantona, vjerojatno je dijelom utjecao na gubitak načelničke pozicije", kazao je Romić.

Po njegovim riječima, nakon parlamentarnih izbora 2014. godine općinski odbori HDZ-a BiH Tomislavgrad i Livno međusobno su po pola podijelili osam čelnih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Livanjskog kantona, ne ostavivši ostalim općinskim organizacijama ništa.

Takva politika, smatra Romić, vodi u propast i put je koji će dugoročno poremetiti relativno zdrave odnose unutar KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona.

"KO HDZ BiH ide u krivom smjeru i strah me je, ako se nešto drastično ne promijeni, kao čovjeka kojem je HDZ u srcu, da će izgubiti izbore 2018. godine bili oni opći i lokalni zajedno ili samo opći", poručio je Romić.