BiH
0

Perica Mijović traži istinu o ubistvu sina Igora

FENA
Perica Mijović iz Kasindola danas je mirno protestovao ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bi ukazao da je istraga o ubistvu njegovog sina Igora koja traje tri i po godine preduga i neuspješna, a neki veoma bitni elementi uopće nisu ispitani.

“Došao sam da protestiram ispred OHR-a jer mi je ubijen sin prije tri i po godine na Rogoju i do danas istraga nije ni krenula s jednog mjesta. Ovo je zadnja stanica na koju sam došao. Jako puno očekujem od OHR-a i zahtijevat ću od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da svojim autoritetom pomogne u provjeri da li je osiguranje bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna u aprilu 2004. godine ubilo mog sina jedinca, Igora, jer su neki potrebni podaci o ubici potpuno nedostupni tužilaštvu”, kazao je novinarima Mijović.

“Ne mogu da shvatim da u ubistvu na Rogoju imaju dva preživjela svjedoka i da takav slučaj ne može da se riješi”, kazao je Mijović.

Direktorica "SOS telefona" 1209 Jagoda Savić je izjavila da je napravila uvid u sudski spis i mišljenja je da postoji vrlo ozbiljan razlog da se s ovog spisa skine zaštita tajnosti istražnog postupka i proglasi javni interes da se utvrde pravi razlozi dugogodišnjeg neuspjeha ove istrage.

“Mislim da su SIPA i Tužilaštvo napravili tešku metodološku grešku. Naime, kod svjedoka koji često mijenjaju iskaz i kojima se ne može vjerovati, mislim da se istraga treba usmjeri na utvrđivanje materijalnih činjenica”, kazala je Savić.

"Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo ovo ubistvo još ispituje po nepoznatom počiniocu, jer se nikada nije uspjelo saznati ko je izvršilac tog dvostrukog ubistva", kazala je Savić dodavši kako postoji identifikacijski element koji se nedavno pojavio u istrazi, a koji upućuje na to da bi s određenim stepenom izvjesnosti počinilac mogao biti radnik osiguranja jednog od diplomatskih predstavništava u Sarajevu, dakle ili OHR-a, ili jedne od ambasada.

“Radi se o tome da nema razloga da se ne ustanovi da je neki radnik obezbjeđenja neke ambasade ili OHR-a bio napadnut i da se branio i ubio dvoje ljudi, jer i mladići, među kojima je bio i Igor Mijović su bili naoružani poluatomatskom puškom i nožem”, kazala je Savić.

Dvojica mladića, Igor Mijović i Ognjen Marković ubijeni su 9. aprila 2004. godine na Rogoju, općina Trnovo, a ranjena su dvojica svjedoka.