BiH
0

Perić: U BiH oko 1,3 miliona neriješenih predmeta

FENA
Branko Perić
Branko Perić
Većina sudova u Bosni i Hercegovini susreće se s velikim brojem neriješenih slučajeva, a na početku 2006. bilo je oko 1,3 miliona neriješenih slučajeva, izjavio je danas predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Branko Perić.

U obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a, koji su na današnjoj sjednici upoznati o radu VSTV-a u 2006.godini, Perić je ukazao da su sudovi u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine imali u radu 2.721.890 predmeta.

Iz 2005.godine preneseno je 1.723.273 predmeta, a tokom 2006. je zaprimljeno 998.617 predmeta. Nakon riješenih 787.727 u 2007. će se prenijeti 1.934.163 predmeta, od kojih se čak 1.083.371 odnosi na "komunalne“, a 387.236 na prekršajne predmete.

Veliko opterećenje u pogledu rješavanja “komunalnih” predmeta onemogućuje sudovima u Bosni i Hercegovini da dostignu zadovoljavajući stepen efikasnosti, te, kako je naveo Perić, odgovarajućim rješavanjem ovog problema, BiH bi dobila najefikasnije pravosuđe u regiji, ali isto tako i pravosuđe koje bi bilo visoko rangirano u usporedbi sa zemljama Evropske unije.

Napomenuo je kako je u kategoriju neriješenih predmeta evidentiranih na početku 2006. uključen i veći broj neriješenih prekršajnih predmeta koji su tokom godine, a nakon provedene reforme prekršajnih sudova u Bosni i Hercegovini na nadležno postupanje proslijeđeni redovnim sudovima.

U 2006. sudovi u Bosni i Hercegovini su ušli s najvećim zaostacima u pogledu obrade „komunalnih“ (49 posto) i prekršajnih predmeta (23 posto) koji su tokom godine preuzeti od ukinutih sudova za prekršaje i koji su kao neriješeni prešli u stvarnu nadležnost redovitih sudova.

Perić je napomenuo da bi se trebalo poboljšati finansiranje pravosudnog sistema, ali i naveo da smatra da postoji razumijevanje za taj problem kod nadležnih predstavnika u BiH.

Poslanici Skupštine RS-a, iako ne mogu se izjašnjavati o ovom izvještaju, već ga samo primiti k znanju, ukazali su tokom rasprave na potrebu osnivanja novih sudskih odjeljenja, povećanja broja sudija, te osnovanja privrednih ili trgovačkih sudova i drugo.