BiH
0

Perić: TV kanal će sačuvati identitet hrvatskom narodu

FENA
Predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Josip Perić izjavio je danas za Fenu da će Klub iskoristiti sve zakonon predviđene procedure na prostoru BiH, a nakon toga i "izvan prostora BiH" da bi ostvario cilj - stvaranje TV kanala na nivou države koji će očuvati identitet hrvatskom narodu.

Perić je ovo izjavio nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH donijelo Odluku prema kojoj se Prijedlogom zakona o javnom servisu RTVFBiH ne povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda.

To znači da je naredni korak odlazak na Ustavni sud BiH, a nakon toga na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu i druge instance koje su nadležne za ovakva pitanja.

"To se ne mora nazvati posebnim kanalom. Nama je cilj stvaranje kanala koji bi sačuvao identitet konstitutivnog hrvatskog naroda i to na razini države," poručio je Perić.

On se pita zašto se neko boji prenijeti ovlasti na državu, te smatra da je to zbog toga što postoji jako puno onih koje država BiH ne zanima.

"Nas država BiH zanima. Ne mora to biti na Federalnoj TV, to uopće nije sporno. Bitno je da na razini države imamo nešto što će sačuvati identitet hrvatskog naroda. Ništa drugo. Naš zahtjev niti je nenormalan niti je bezobrazan. Osim toga, omogućava ono što imaju druga dva naroda, a posebno Republika Srpska," kazao je Perić.

Na kraju je postavio pitanje dokle će se favorizirati Republika Srpska na način na koji se to sada radi i dokle će ona na "ovakav način biti sastavni dio BiH".