BiH
92

Performans "Ovo sam ja" privukao veliku pažnju

Klix.ba
Premijera pozorišnog performansa “Tamo gdje se osjećam sigurnim – Ovo sam ja“ održana je jučer u Katoličkom školskom centru Sveti Josip na Mejtašu uz veliko interesovanje građana.

Publika je imala priliku da svjedoči svojevrsnoj ispovjesti dvanaest osoba sa intelektualnim teškoćama koji su na sceni govorili o svojim životnim dilemama i strahovima. Projekat su zajednički realizirali Savez Sumero i Udruženje dramskih umjetnika Altteatar uz finansijsku podršku USAID misije u Bosni i Hercegovini.

Navodeći kako je publika pokazala upravo onu vrstu prepoznavanja, razumijevanja i prihvatanja koju su organizatori i željeli, autorica projekta, Alena Džebo, istakla je kako je u toku performansa bilo svih značajnih stvari koje obilježavaju jedan život, smijeha, suza i tišine.

“Publika je prihvatila priče osoba sa intelektualnim poteškoćama kao svoje, prepoznali su se u njima i osjetili svu snagu emocije koju samo iskren glumac i pripovjedač može poslati sa scene“, navela je Džebo te dodala da su sami učesnici napravili zaista nevjerovatan posao i da oni najbolje znaju kakve su prepreke prvo u sebi morali savladati, da bi zatim bile savladane i one društva prema njima.

“Nadamo da ovaj proces nije gotov. Ovo je tema o kojoj treba pričati svaki dan i ne treba dozvoliti da ovakvi projekti budu incidenti. Nadamo se da će projekat OVO SAM JA obići i druge bh. gradove u kojima Sumero djeluje i da ćemo naći način da i njihove priče budu prepoznate i viđene“, naglasila je Džebo.

Direktor Saveza Sumero, Haris Haverić, istakao je svoje veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta te se posebno zahvalio partnerima, Udruženju dramskih umjetnika Altteatar i USAID misiji u BiH, bez čije pomoći realizacija ne bi bila moguća. “Ovo je bila prilika da mladi ljudi, građani Sarajeva, vide stvarne mogućnosti osoba sa intelektualnim poteškoćama, ali istovremeno i prilika da osobe sa intelektualnim poteškoćama kroz performans utiču na mlade ljude i smanje predrasude prema sebi. Puna sala i emocije kojima smo svjedočili nakon predstave, govore da je neophodno još dosta raditi kako bi osobe sa intelektualnim teškoćama mogle jednako raditi, živjeti, školovati se i biti jednakopravni članovi društva“, naveo je Haverić.

“Tamo gdje se osjećam sigurnim - Ovo sam ja“ realizira se u okviru projekta “Osnaživanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom u BiH“. Performans je inspirisan teorijom kanadskog psihijatra, Erica Bernea, koji je u svojoj teoriji motivacije, spominje pojam svojevrsne "gladi" koju svaka osoba osjeća kad joj nisu zadovoljene bazične psihološke potrebe. Kao temeljnu potrebu koju svaki pojedinac želi zadovoljiti u kontaktu s okolinom je glad za prepoznavanjem, potreba osobe da bude priznato njeno postojanje, i potvrda o tome da je prihvaćena i vrijedna pažnje ostalih ljudi. Ovu glad prema Berneu može ispuniti samo drugo ljudsko biće.