Zakazana sjednica Vijeća ministara
21

Penzionisani vojnici sutra ponovo pred zgradom institucija BiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH najavili su da će se sutra ponovno okupiti ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, gdje su za sutra zakazane sjednice Vijeća ministara BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Sutra će se ispred parlamenta BiH skupiti oko 200 naših pripadnika iz bližih kantona poput Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Goraždanskog“, kazao je danas Feni jedan od peznioniranih vojnika Senad Hubjer.

Na taj način ćemo, dodao je, ponovno upozoriti nadležne da provode zakone, a ne da predlažu neustavne prijedloge zakona i stavljanje van snage zakona koji su prošli kompletnu parlamentarnu proceduru, koji su bili na Ustavnom sudu, gdje imamo i presude kantonalnih sudova.

"Sutra je sjednica Vijeća ministara BiH i sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Na sjednici Vijeća ministara vidjeli smo da je druga tačka dnevnog reda ukidanje našeg zakona“, kazao je Hubjer, dodajući da misli da to neće dobiti podršku bošnjačkih ministara.

Ako bi se kojim slučajem to desilo da neko od bošnjačkih ministara podigne ruku za takav neustavan prijedlog zakona, mi ćemo se, kazao je Hubjer, odmah sutradan skupiti ispred centrale stranke tog ministra.

Prema njegovim riječima, za sutra je zakazana i sjednica Predstavničkog doma PSBiH na čijem dnevnom redu bi trebao biti prijedlog budžeta institucija BiH za 2012. godinu.

"Očekujemo da će dobiti podršku većine poslanika i gdje će biti obezbijeđeno tih oko 20 miliona KM za isplatu naših penzija od 1. septembra 2010. do 1. aprila 2012. godine“, kazao je Hubjer.

Mi smo, istaknuo je, dobili 40 presuda u Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv PIO Federacije. Presude su konačne, nemaju pravo žalbe.

"Poslije usvajanja budžeta tražit ćemo od PIO Federacije, odnosno od direktora Zijada Krnjića, da počne isplate po presudama kantonalnih sudova u Mostaru i Sarajevu.

Ako to ne bi uradio u skoroj budućnosti, mi bismo tražili njegovu smjenu i smjenu Upravnog odbora te isplatu naših penzija po presudama suda“, kazao je Hubjer.

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Vijeće ministara BiH je na prošloj sjednici razmatralo prijedlog ovog zakona, ali se nije izjašnjavalo o njemu. Zadužena su ministarstva finansija i trezora i odbrane da za sljedeću sjednicu pripreme nacrt osnovnog zakona o službi u Oružanim snagama BiH da bi ovi zakoni zajedno bili razmatrani i upućeni u parlamentarnu proceduru.

Cilj je da prava vojnika kojima je istekao ugovor budu regulirana kao i prava srodnih kategorija u entitetima, i u skladu s entitetskim propisima.